Zdravlje

DJELUJE ČUDESNO, A NE KOŠTA NIŠTA – Osmijeh je najbolji prirodni lijek protiv ljutnje

Napisao admin

Na šangajskim ulicama ili u mirnom provansalskom selu vladaju različita, nepisana pravila ponašanja. Ali ono što je razumljivo na svim jezicima svijeta je osmijeh.


osmijeh (foto:cure.ba)

Kad krenete u šetnju gradom, oboružajte se osmijesima, velikodušno ih poklanjate nepoznatim prolaznicima i oni će vam uzvratiti osmijehom, smiješkom ili barem kimanjem glave. Iako je osmijeh mala gesta, on u ljudima stvara jači osjećaj povezanosti, pokazalo je najnovije istraživanje. Prolaznici koje su primijetili stranci istog trena osjećaju da su više povezani sa drugima od onih koje su u prolazu ignorisali, pokazuju rezultati istraživanja.

– Izopćenje iz društva je vrlo bolno i neugodno iskustvo – tvrdi istraživač Eric Wesselmann, socijalni psiholog sa Sveučilišta u Indiani. Iako je ta bol psihološka, ona se može proširiti i na fizičku. Istraživači povezuju usamljenost i sa slabim imunološkim sistemom te stvrdnjavanjem arterija, što vodi srčanom udaru i drugim krvožilnim bolestima. Kad je osoba isključena, čak i na kratko vrijeme, osjeća se loše i neraspoloženo te počinje na negativan način doživljavati i sebe i okolinu. To su razlozi zbog kojih osmijehom ponekad treba počastiti i stranca.

U britanskoj studiji pješacima su se istraživači nasmiješili, neke su ljubazno pogledali, a neke ignorirali. Pješaci koje su ignorirali izjasnili su se da se osjećaju socijalno isključeno za razliku od pješaka koje su ispitivači primijetili, bilo da su im uputili osmijeh ili ih samo pogledali.

Osmijeh ne stoji ništa, a djeluje čudesno. Obogaćuje onoga kome je namijenjen, a ne osiromašuje onoga koji ga daruje. Bljesne poput munje, ali sjećanje na njega može trajati zauvijek. Svako njime samo dobiva. Osmijeh je najbolji prirodni lijek protiv ljutnje, ali ne može se kupiti, posuditi ili ukrasti jer vrijedi jedino kad se daruje.

To što vas društvo prihvaća ili odbija ima vrlo veliku ulogu te ostavlja dubok trag u životima ljudi. Znanstvenici smatraju da je odgovor u evoluciji jer su ljudi od davnina društvena bića koja su prilagođena životu u zajednici.

cure.ba

Komentari

komentara