Zdravlje

Ne igrajte se sa zdravljem – Vrlo neozbiljna i opasna masaža koju mnogi vole

Napisao admin

Koliko je dobro gaziti nekoga – starija osoba u mojoj obitelji kaže da joj pomaže kad djeca gaze po njegovoj kralježnici. Može li to ipak biti riskantno, da ga ovo gaženje ozljedi?


Ilustracija (Foto: Cure.ba)

Gaženje male djece normalne tjelesne težine (osoba koju se tretira leži na trbuhu na tvrdoj podlozi, podu, a malo dijete šeće tj. gazi po leđima) može biti ugoda ukoliko je osoba mlađe životne dobi i potpuno zdrava. Naime, na taj način se vrši jedan vid masaže kralježnice tj. paravertebralne muskulature, potakne cirkulacija, mijena tvari i sl.

Ukoliko se taj takozvani tretman izvodi na starijim osobama, može doći do mnogih komplikacija, prvenstvo tu mislim na frakturu osteoporotičnih kralješka koji mogu dovesti do mnogih nepovoljnih dodatnih komplikacija, pa i potpune oduzetosti.

Ne igrajte se sa svojim zdravljem, radije se obratite stručnoj, educiranoj osobi koja će vas izmasirati na adekvatan medicinski način, uz prethodno upoznavanje s vašim psihofizičkim stanjem, bolestima te samim time odrediti način, vrstu i intenzitet masaže.

cure.ba

Komentari

komentara