Zdravlje

Da li ste znali – Prednosti i loše strane tableta za kontracepciju

Napisao admin

Mnoge će žene iznenaditi činjenica da kod uzimanja kontracepcijskih tableta ima više prednosti nego rizika


Tablete za kontacepciju (Foto: Cure.ba)

Prednosti

Zaštita od trudnoće
Kada uz uzimanje kontracepcijskih tableta dođe do trudnoće, za to je zaslužna zaboravljivost pri uzimanju tableta ili druge okolnosti, koje ometaju njihovu učinkovitost. Jednostavne su za korištenje i pouzdane u 99 posto slučajeva. U slučaju istovremenog uzimanja nekih drugih lijekova, kao što su antibiotici, antireumatici ili antiepileptici, njihov se učinak može umanjiti, uzrokovati međukrvarenja i može doći i do neželjene trudnoće. Kada je potrebno liječenje spomenutim lijekovima, bolje je koristiti dodatnu zaštitu, primjerice  kondom.

Reguliran mjesečni ciklus
Žene koje imaju neredoviti mjesečni ciklus od primjene kontracepcijskih tableta imaju dodatnu korist. Naime, postoje brojni pozitivni utjecaji na mjesečni ciklus. Osim što uz uzimanje kontracepcijskih tableta menstruacija postaje redovita, mogu se umanjiti i bolovi koji prate ( dismenoreju). Ženama koje prirodno prilikom menstruacije izgube puno krvi, prilikom uzimanja kontracepcijskih tableta se količina krvarenja smanjuje, a također se smanjuje i količina izgubljenog željeza.

Zaštita od raka i upala
Rak na jajnicima pogađa približno 160.000 žena godišnje diljem svijeta, dok je kod raka na sluznici maternice brojka manja za samo 20.000. Najznačajnija prednost uzimanja kontracepcijskih tableta upravo je zaštita od raka jajnika i sluznice maternice. Među korisnicama tableta broj oboljelih od spomenutih vrsta raka umanjuje se za gotovo 50%. Pored toga oralni kontraceptivi smanjuju i mogućnost upala reproduktivnih organa i ginekoloških bolesti kao što su ciste.

Manje mioma
Miomi su dobroćudne izrasline tkiva na stijenkama maternice. Sastoje se od mišićnog i vezivnog tkiva i leže tik ispod površine, u stijenki ili ispod sluznice maternice u obliku čvora, okruglastog zadebljanja ili zadebljane stijenke. Najčešće se pojavljuju između 35. i 45. godine starosti, a ima ih prema procjenama čak svaka treća žena. Nisu opasni, no unatoč tome mogu uzrokovati brojne teškoće. Uzimanje kontracepcijskih tableta umanjuju mogućnosti za njihov nastanak za gotovo 20 posto na svakih pet godina uzimanja.

Rizici

Bolesti srca i krvnih žila
Srčani infarkt je posljedica nastanka krvnog ugruška i oštećenja srčnog mišića. Kod žena koje uzimaju kontracepcijske tablete rizik za infarkt je 3-5 puta veći. Inače je kod mladih i zdravih žena srčano oboljenje vrlo rijetka pojava, veća opasnost postoji kod onih koje puše i koje uzimaju kontracepcijske tablete. Ova se opasnost dodatno povećava nakon 35. godine starosti. Uz uzimanje tableta laagano je povećana i mogućnost kapi ili povišenog krvnog tlaka. To povećanje je klinički beznačajno, ako žene uzimaju suvremene pripravke s niskim razinama hormona. Čimbenici koji na povišeni krvni tlak djeluju snažnije od uzimanja kontracepcijskih tableta su prekomjerna tjelesna težina i podaci o povišenom tlaku u porodici.

Rak dojki
Iako su provedena brojna istraživanja o povezanosti raka dojki i uzimanja kontracepcijskih tableta, samo nekoliko ih je otkrilo jako malu povezanost između raka dojki i višegodišnjeg uzimanja tableta. Niti jedno istraživanje nije pokazalo povećani rizik oboljevanja od raka kod žena koje su nakon 45. godine starosti u svom plodnom razdoblju uzimale tablete i onih koje ih nisu uzimale.
Kontracepcijske tablete ne štite od spolno prenosivih bolesti, niti od HIV virusa, hepatitisa ili humanog papiloma virusa, koji uzrokuje rak vrata maternice.

cure.ba

Komentari

komentara