Zdravlje

Da li ste znali – Zbog ljubljenja možete oboljeti

Napisao admin

Možda će vam zvučati nevjerojatno, ali bolest ljubljenja – takozvana mononukleoza – može imati nevjerojatne posljedice.


Ljubljenje (Foto: Cure.ba)

Različiti simptomi bolesti zbog samo jednog poljupca.
Možete li zamisliti da nenadano dobijete povišenu tjelesnu temperaturu, glavobolju, upalu grla, natečene limfne čvorove i bolove u mišićima? Ili još bolje, zamislite da sve to zajedno dobijete samo zbog jednog jedinog poljupca koji je prouzročio bolest nazvanu mononukleoza. Bolest koja se prenosi slinom, koje se najviše razmjenjuje kada se dvoje ljudi ljubi. Radi se o Epstein-Barr virusu, koji postoji u ljudskoj slini, te je na ovaj ili onaj način prisutan u svakom ljudskom biću tijekom nekog njegovog životnog razdoblja. Prenosi se i pijenjem iz iste čaše, kao i upotrebom istog pribora. Naročito je česta kod tinejdžera za koje je karakteristično učestalo ljubljenje s više raznih partnera. Kod sviju se bolest ne razvija na isti način, što znači da su kod nekih simptomi izraženiji, dok kod drugih nisu. Važno je da pojedinac samo jednom u životu može oboljeti od mononukleoze. Stručnjaci upozoravaju da je zaražene osobe slinom mogu raznositi još godinu dana, dok u njima ostaje do kraja života. Ako imaju sreću, uzročnik će se iz njihova tijela izlučiti upravo slinom.

Liječenje traje i po nekoliko sedmica.
Trajanje inkubacije je četiri do šest tjedana, tijekom kojih oboljeli nema pojma da će se razboljeti odnosno da je zaražen tom bolešću, jer simptomi su vrlo slični gripi. Zaražena je osoba najveći prenositelj upravo u vrijeme dok ima povišenu tjelesnu temperaturu. To pomalo čudi, jer čovjek s povišenom temperaturom baš ne skakuće naokolo tražeći partnera s kojim bi se na veliko ljubakao. Doktor će znakove zaraze otkriti na temelju krvne slike i povećanog broja leukocita, dok će konačnu dijagnozu postaviti poseban monospot test i potvrditi da je doista riječ o mononukleozi. Za sada još ne postoji konkretan i učinkoviti lijek, pa liječnici predlažu odmor, pijenje mnogo tekućine i uzimanje lijekova koji ublažavaju ostale simptome. Kao što smo već rekli, bolest je vrlo slična gripi, a stručnjaci tvrde da se zaraza njome više nikada neće ponoviti.
Kod uzimanja lijekova oprez nije na odmet
Zaraženima koji su mlađi od sedamnaest godina liječnici ne savjetuju uzimanje aspirina, jer to može uzrokovati ozbiljne komplikacije – čak i takozvani Reyev sindrom, koji pogađa jetru i krv uzrokujući i neurološke komplikacije. Dakle, kombinaciju različitih smetnji koje su najčešće povezane s raznim virusnim zarazama iz prošlosti. Isto kao kod gripe. Zanimljiv je podatak da mononukleozu bez teškoća prebole djeca stara do pet godina, pri čemu roditelji uopće nemaju pojma da se radilo o toj bolesti, jer kao simptom se pojavi tek lagana prehlada. Ni kod mladih do 25. godine starosti simptomi nisu previše očigledni. Međutim, ako se zarazite nakon tridesete godine, tada se slika bolesti u potpunosti mijenja. Tada je izlječenje mnogo sporije, a i komplikacije mogu biti mnogo ozbiljnije, pogotovo ako se ne slušaju liječnički savjeti. U najtežim slučajevima može doći i do teškoća s disanjem, upale srčane ovojnice i komplikacija sa živčanim suistemom.

Kako se zaštititi?
Pravi recept ne postoji, jer nikada ne možemo znati je li osoba, s kojom ćete se ljubiti, zaražena aktivnim oblikom mononukleoze. Po toj je logici stalni partner najbolja obrana, jer nema mogućnosti da se u sve skupa uplete još i slina treće osobe. Ako se unatoč svemu neko od vas dvoje ipak zarazi, doktoru morate otići oboje, jer postoji velika mogućnost da se bolest samo jednim poljupcem preseli i u tijelo onog drugog.

cure.ba

Komentari

komentara