Zdravlje

A evo i zašto – Važnije odluke biste trebali ostaviti za hladne dane

Napisao admin

Toplo vrijeme, visok procenat vlage u zraku i sparina potiču agresivnije ponašanje i lošije raspoloženje kod većine ljudi.


Mozak ( Foto: Cure.ba )

Iako mnogi više vole ljeto od zime, rezultati istraživanja koje su objavili američki znanstvenici možda će ih natjerati da preispitaju svoju ljubav prema najtoplijem godišnjem dobu.

Naime, osim što iscrpljuju organizam, visoke su temperature pogubne i za ljudsku psihu. Toplo vrijeme, visok postotak vlage u zraku i sparina, kad su udruženi, potiču agresivnije ponašanje i lošije raspoloženje kod većine ljudi.

Ovo možda može poslužiti kao objašnjenje zašto se ljeti bilježi više saobraćajnih nesreća, nasilničkog ponašanja u obitelji i kriminalnih radnji općenito.

Zašto su nam ljeti živci tanki? Nancy Molitor, profesorica kliničke psihijatrije, kaže da se ovo događa zbog dehidracije, nesanice, premalo kretanja i dugog boravka u zatvorenim i klimatiziranim prostorijama. Ovo znači da biste važne odluke trebali ostaviti za hladnije dane jer biste u suprotnom mogli požaliti.

‘Većina ljudi po vrućinama ima kraći fitilj nego inače, a svađe s bliskim ljudima i kolegama ljeti su mnogo češće’, ističe Molitor.

Kada je riječ o sezonskoj depresiji, od nje tijekom ljeta pati jedan do dva posto ljudi, a to su uglavnom one osobe koje ne podnose vrućinu i kod kojih nedostatak zraka i pojačano znojenje pridonose razvoju tjeskobe, a to, tvrde stručnjaci, može biti okidač za depresiju.

cure.ba

Komentari

komentara