Zdravlje |

Problem leži u ženskim hormonima

Zašto su ruke i noge žena uvijek hladne?

Da li vaše zdravlje utiče na vaš ljubavni život? Da li i vaš partner pobjegne na drugu stranu i umota se u ćebe? Problem leži u ženskim hormonima.

Veličina slova: Smanji slova Povećaj slova
Ruke (Foto: Cure.ba)

Nikakve čarape ni rukavice ne mogu ugrijati vaše ruke i noge. Pravdate se lošom cirkulacijom.

Stručnjaci imaju neke ohrabrujuće vijesti. Hladne ruke i stopala odražavaju savršeno prirodni proces kojim tijelo drži svoje vitalne organe sigurnim i toplim.

Problem je u tome što ste žena. To se dešava mnoge češće i lakše – osjećate hladnoću više, i sve to leži u hormonima.

Svima, i muškarcima i ženama postaje hladno kada naša koža postane hladna.

Ćelije termo-receptora, koje se nalaze manje od milimetra ispod kože, prouzrokuju da doživimo promjenu u temperaturi.

Normalno, koža čuva „udobnu“ temperaturu zahvaljujući pumpanju krvi kroz kapilare, koji su osnova naše mikrocirkulacije.

Ali kada termo-receptori otkriju hladnoću, kapilari se „gase“ i preusmjeravaju protok krvi i topline do srca, pluća i drugih unutrašnjih organa.

Ruke, noge i lice imaju tendenciju da budu najhladniji, ne samo što su najviše izloženi hladnoći nego i zato što tijelo žrtvuje te dijelove zarad topline unutrašnjih organa.

Protok krvi do kože je znatno sporiji kod žena nego kod muškaraca, a samim tim im je potrebno duže vremena da se zagriju.

Ovo je djelimično prouzrokovano hormonima.

Ko žena, ženski hormon estrogen reguliše periferne krvne sudove, visok nivo ovog hormona ih čini više osjetljivim na temperaturne razlike.

Kao rezultat toga, kod nekih žena će temperatura varirati tokom menstrualnog ciklusa kako se nivo estrogena povećava i snižava.

Takođe je bitno pomenuti da žene imaju oko 10% više tjelesnih masti od muškaraca. Više tjelesne masti, više branite unutrašnje organe, ali takođe usporavate protok toplote do kože.

(cafe.ba)

Tagovi:

Žena, noge, hladne, ruke
  • Pošalji e-mailom Pošalji e-mailom

Facebook komentari

NAPOMENA:
Upisani komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Cure.ba. Molimo posjetioce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Internet portal Cure.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
loading...

Anketa: Moje tijelo

Tetovaža?