Zdravlje

Problem leži u ženskim hormonima – Zašto su ruke i noge žena uvijek hladne?

Napisao admin

Da li vaše zdravlje utiče na vaš ljubavni život? Da li i vaš partner pobjegne na drugu stranu i umota se u ćebe? Problem leži u ženskim hormonima.


Ruke (Foto: Cure.ba)

Nikakve čarape ni rukavice ne mogu ugrijati vaše ruke i noge. Pravdate se lošom cirkulacijom.

Stručnjaci imaju neke ohrabrujuće vijesti. Hladne ruke i stopala odražavaju savršeno prirodni proces kojim tijelo drži svoje vitalne organe sigurnim i toplim.

Problem je u tome što ste žena. To se dešava mnoge češće i lakše – osjećate hladnoću više, i sve to leži u hormonima.

Svima, i muškarcima i ženama postaje hladno kada naša koža postane hladna.

Ćelije termo-receptora, koje se nalaze manje od milimetra ispod kože, prouzrokuju da doživimo promjenu u temperaturi.

Normalno, koža čuva „udobnu“ temperaturu zahvaljujući pumpanju krvi kroz kapilare, koji su osnova naše mikrocirkulacije.

Ali kada termo-receptori otkriju hladnoću, kapilari se „gase“ i preusmjeravaju protok krvi i topline do srca, pluća i drugih unutrašnjih organa.

Ruke, noge i lice imaju tendenciju da budu najhladniji, ne samo što su najviše izloženi hladnoći nego i zato što tijelo žrtvuje te dijelove zarad topline unutrašnjih organa.

Protok krvi do kože je znatno sporiji kod žena nego kod muškaraca, a samim tim im je potrebno duže vremena da se zagriju.

Ovo je djelimično prouzrokovano hormonima.

Ko žena, ženski hormon estrogen reguliše periferne krvne sudove, visok nivo ovog hormona ih čini više osjetljivim na temperaturne razlike.

Kao rezultat toga, kod nekih žena će temperatura varirati tokom menstrualnog ciklusa kako se nivo estrogena povećava i snižava.

Takođe je bitno pomenuti da žene imaju oko 10% više tjelesnih masti od muškaraca. Više tjelesne masti, više branite unutrašnje organe, ali takođe usporavate protok toplote do kože.

cafe.ba

Komentari

komentara