Zdravlje

Stona ili morska so – Da li je morska so zdravija

Napisao admin

U poslednje vrijeme neki proizvođači grickalica reklamiraju svoje proizvode naglašavajući da sadrže morsku so umjesto stone. Stona so je obična kuhinjska i dobija se iz rudnika, dok se morska dobija isparavanjem morske vode. Potrošačima morska so zvuči zdravije pa imaju utisak da je takav proizvod bolji. Da li je to tačno?


morska so (foto:cure.ba)

Budući da je so zdrava u malim količinama, a prosečan čovek tu količinu redovno prelazi, tema soli je bitna. Velika količina soli dovodi do ozbiljnih zdravstvenih problema, a čak i ako pazite, prerađena hrana nas često prevari jer natrijum pomaže pri održavanju hrane svježom i ukusnom.

Prema klinici Mayo, i stona i morska imaju istu nutritivnu vrednost, bez obzira što morsku često nazivaju “zdravijom alternativnom”. Obe sadrže jednaku količinu natrijum hlorida po gramu.

Razlika je što morska so ima nešto više minerala jer se stona više obrađuje pa je time i “čišća”, a često joj se dodajte i jod. Veća količina minerala u morskoj soli utiče na ukus i boju, ali nije dovoljna da bude hranjivija.

Dakle, ako želite manje obrađenu so, morska je vaš izbor. Ako volite čišću, birajte stonu so. To je stvar ličnog ukusa. Ipak, pazite na količinu.

cure.ba

Komentari

komentara