Zdravlje

Zdravo sunčanje – Zašto nam se dešava da izgorimo

Napisao admin

Predugo ostajanje na plaži svima na početku sunčanja ostavlja crvenilo, pa makar ono bilo i blago. Zato je važno provujeriti sadrže li losioni i kreme zaštitu od obe vrste sunčevih zraka – UVA i UVB.


opekotine (foto:cure.ba)

Nije nikakva tajna da preteranim izlaganjem suncu dolazi do oštećenja kože i crvenila. Nakon dugotrajnih istraživanja, naučnici su sada shvatili i zašto.

Ultraljubičasti zraci (UVB) oštećuju molekule RNK ćelija kože. RNK ili ribonukleinska kiselina zadužena je da u ćelijama stvara bjelančevine. U suncem oštećenim ćelijama bjelančevine ne uspjevaju da se stvore, pa zato na molekularnom nivou dolazi do upale. Crvenilo i opekotine zapravo su posljedica lančane reakcije proistekle iz upalnih procesa.

Kako bi se očistio od ispečenih ćelija i sprečio da zbog promjena one postanu kancerogene, organizam uključuje odbrambeni mehanizam. Zato se javlja crvenilo i dolazi do ljušćenja epiderma, koje može biti bolno, ali trebalo bi znati da je to zapravo prirodni i najbolji način na koji se naša koža oporavlja od opekotina i sprečava nastanak smrtonosnog raka.

cure.ba

Komentari

komentara