Zdravlje

Antioksidativno djelovanje – Hrana koja će vas zaštititi od sunca

Napisao admin

Mnoge namirnice imaju antioksidativno djelovanje i pomažu organizmu u borbi protiv prevelike osjetljivosti i prebrzog starenja kože. Neke od njih pomažu da lakše izađete na kraj sa velikim vrućinama. Pogledajte njihov popis prije nego izađete na sunce.


Hrana (foto: cure.ba)

1. Paradajz/rajčica – Boju paradajzu daje antioksidans likopen koji vaše tijelo može zaštiti od UV zračenja i spriječiti opečenost kože nakon duže izloženosti suncu.

2. Mrkva – Pomoći će u očuvanju kože zdravom i neoštećenom od sunčevih zraka. Ženama koje su uzimale 30 miligrama betakarotena (oko šest mrkvi) kojim je bogato ovo korjenasto povrće koža je sporije starila.

3. Povrće jakih boja – Kada kupujete crveno povrće (paradajz, rotkvice), zeleno (salata, kelj, peršun), ljubičasto (crveni kupus) i žuto (paprike) trebali biste paziti da je njihova boja što intenzivnija. Jer, što je jača boja povrća ono je više hranjivo, sadržava više vitamina, minerala i antioksidansa koji pomažu tijelu da se bori protiv slobodnih radikala štetnih za naš organizam, kažu nutricionisti.

4. Lubenica – Kriška najtraženijeg ljetnog osvježenja također je bogata likopenom koji će vam pomoći da ne izgorite. Osim toga, lubenica je odlična za hidrataciju organizma, a i štiti ga i od starenja.

5. Jagode, kivi, naranče, limun – Visok postotak vitamina C u ovim namirnicama blokira razvoj ćelija raka. Vitamin C također uništava slobodne radikale koje tijelo proizvodi kao odgovor na stanična oštećenja zbog pretjerane izloženosti suncu. Zato umjesto voćnih sokova, za potpuno osvježenje tokom ljetnih mjeseci, dovoljno je iscijediti jedan limun na dan.

6. Bademi i suncokretove sjemenke – Sadrže vitamin E, još jedan snažan antioksidans koji štiti kožu od oštećenja zbog utjecaja sunčevih zraka. Za vitamin E utvrđeno je i da usporava starenje ćelija kože te pomaže smanjiti pojavu ožiljaka, kažu dermatolozi.

7. Jabuke – Jedna na dan može vam pomoći u zadržavanju zdrave kože, ali samo ako je jedete s crvenom korom. Studija od prije nekoliko godina potvrdila je kako su jabuke pune važnih spojeva triterpenoida koji inhibiraju i ubijaju stanice raka.

8. Zeleni čaj – Šolja zelenog čaja na dan neće vas samo smiriti, nego će vam pomoći zadržati organizam u izvrsnom stanju. Zeleni čaj sadrži EGCG, prirodnu supstanciju koja se bori protiv slobodnih radikala, smanjuje unutarnje upale te može spriječiti razvoj raka kože. Zeleni čaj sadrži kofein, ali daleko manje od, primjerice, crnog čaja.

9. Masna riba – Omega-3 masne kiseline štite zdravlje organizma uključujući i stanice kože. Omega-3 kiselinama najbogatiji su losos, skuša, pastrva, tunjevina…

10. Crna čokolada – Kakao sadrži 712 različitih supstancija koje u većini imaju antioksidativno djelovanje te sposobnost zaštite kože. Flavonoidi, koji se nalaze u kakau, štite srce i kardiovaskularni sistem.

cure.ba

Komentari

komentara