Zdravlje

Ginekolozi savjetuju – Dvostruka korist od kontracepcije!

Napisao admin

Savremena kontracepcija pruža dvostruku korist – štiti od neželjene trudnoće i raznih polnih bolesti, poruka je ginekologa.


Kondom (Foto: Cure.ba)

Savremena kontracepcija osim što je najefikasnije sredstvo zaštite od neželjene trudnoće, pruža svakoj ženi slobodu izbora i čuva njeno reproduktivno zdravlje.

Ukoliko je žena zdrava i nema nikakvih zdravstvenih problema, preporučuje joj se korištenje antibebi pilula, neželjena trudnoća ovako se savršeno kontroliše. Decenijama unazad ove pilule bile su na lošem glasu jer su sadržale visoku dozu hormona, pa su relativno često prouzrokovale neke od neželjenih efekata kao što su problemi sa težinom, napetost grudi ili stomaka.

Međutim, posljednjih decenija oralna kontracepcija je svedena na savršeni balans niskodozne hormonske terapije i ona danas ne bi smjela da predstavlja rizik za zdravlje.

Korištenje spirale moguće je u svakoj životnoj dobi, i pre rađanja prvog djeteta. Ali, stav ljekara je da ukoliko osoba nema problema sa primjenom antibebi pilule nema potrebe za mehaničkim sredstvom, iako ni ono nije kontraindikovano. Za žene koje ne žele da piju svakog dana jednu tabletu, zbog stvaranja obaveze, s velikom sigurnošću i komforom, predlaže se spirala. Za žene koje su već rodile jedno ili više djece uvijek se preporučuje spirala. Međutim ako žena ima problema sa odlivima, cistama, bolnim menstruacijama, bubuljicama, kožom i noktima, onda je antibebi pilula pravi izbor.

Kad je muška kontracepcija u pitanju, kondom je neophodan. Zato je kondom odlična zaštita, ne samo zbog neželjene trudnoće nego će on spriječiti mnoge bolne bolesti.

cure.ba

Komentari

komentara