Zdravlje

Ubodi, otekline i rane – Kako izbjeći i izliječiti ljetne nezgode

Napisao admin

Dolaskom toplijih dana, roditelji s djecom provode puno više vremena na otvorenom. Nažalost, osim radosti druženja i zabave, odraslima, a osobito djeci prijete mnoge opasnosti.


Djeca (foto: cure.ba)

Prvo mjesto na listi opasnih nametnika svakako zauzimaju krpelji. Budite na oprezu kada krećete u šumu ili se nalazite na livadi. Ukoliko primjetite krpelja na djetetovoj koži, ne paničarite. Poslužite se pincetom kojom ćete pažljivo izvući malog nametnika, pazeći da izađe i glava. Ako se sami ne usudite, potražite medicinsku pomoć. Nikako ne koristite kreme ni ulja, te pratite mjesto ugriza nekoliko dana. U većini slučajeva ne bi trebalo biti problema, no, ako se pojavi bilo kakva reakcija obratite se liječniku.

Dijete obucite u što svjetliju odjeću kako biste lakše mogli prepoznati krpelja. Pantalone i majica neka budu dugih rukava, izbjegavajate otvorenu obuću, a na glavi mu stavite šiltericu ili šešir. Otkrivene dijelove tijela namažite sredstvom protiv uboda insekata. Ne dopustite da se dijete zavlači u grmlje ili da leži u visokoj travi. Povremeno provjerite pregibe ruku i nogu, prepone i glavu djeteta.

Iako su uglavnom bezopasni, ubodi komarci manjoj djeci mogu uzrokovati plikove i otekline. Da do toga ne bi došlo, koristite neko od sredstava protiv uboda i pazite da dijete ne češe ubodeno područje.

Iskoristite mreže za prozore protiv komaraca, a u dječjoj sobi prije spavanja nikako ne palite svjetlo. Koristite aparatiće protiv komaraca, a dijete namažite sredstvom protiv komaraca.

Mnogo su opasnije ose koje se kriju u travi, a privlače ih sokovi i slatkiši koji se kod djece uvijek naše. Osa napada kada nije uznemirena, a pčela kad je se uznemire. Osa nema žalac, a pčela ima. Ako dijete ubode osa, pojavit će se oteklina i crvenilo. U slučaju uboda pčele, potrebno je izvaditi žalac. Iskoristite polovicu crvenog luka ili rajčice da izvuku oteklinu. Pomoći će i led ili hladni oblog. Ako je ubod u području glave i vrata, trebali biste se obratiti liječniku. Ako se oteklina poveća dobo je dati antihistaminik, te namazati kortikosteroid u obliku kreme. Ako se pojavi alergijska reakcija, odmah otiđite liječniku.

Sklonite slatko i tekućinu koja privlači ose i provjerite da nije upala u piće. Izbjegavajate šarenu odjeću, uzorke cvijeća i žarke boje. Ne dajte djetetu da bosonogo hoda po travi.

ZARAZNE BOLESTI

BORELIOZA – Kožno crvenilo oko mjesta uboda simptom je ove bakterijske bolesti. Rubovi su obično crveniji, a sredina blijedi. Može se javiti povišena temperatura, slabost i malaksalost. Liječi se antibioticima i prolazi bez posljedica. Ako se zanemari može se zakomplicirati, zato reagujte na vrijeme.

VIRUSNI KRPELJNI MENINGOENCEFALITIS (KME) – Upala mozda i ovojnica koje obavijaju mozak. Prvi simptomi manifestiraju se 7-14 dana od ugriza, temperaturom, bolovima u mišićima i vratu, povraćanjem, glavobolje…

cure.ba

Komentari

komentara