Zdravlje

Kako što prije izliječiti upalu grla

Napisao H. H.

Svake se zime podsjetimo koliko je grlobolja iritantna – bolno ždrijelo, poteškoće pri gutanju, pričanju, kašalj te potom, vrlo često, i upala sinusa. Glavni uzrok grlobolje su virusi, a dodatni “poticaj” bolnom grlu daju pretjerano naprezanje glasnica i suhi zrak kojem smo izloženi zimi zbog grijanja.

Pa,kako što prije izliječiti upalu grla?

Manje-više svi smo upoznati s prirodnim olakšivačima prehlade koji uistinu pomažu:

med i limun – ublažavaju neugodne simptome jer limun čisti grlo od sluzi koja se slijeva iz nosa u ždrijelo, a med oblaže sluznicu i olakšava iritaciju.
đumbir – preporučuje se konzumirati ga naribanog u salati, čaju ili dodati jelu pred kraj kuhanja jer je prirodno sredstvu protiv upala.
slana voda – topla slana voda umirit će upalu te umanjiti neugodne simptome, dovoljno je u 4 decilitra mlake vode dodati čajnu žličicu kuhinjske soli i nekoliko puta dnevno isprati grlo grgljanjem.

Izliječiti upalu grla pravilno

Grlobolja se javlja kao znak upalne reakcije sluznice i limfoidnog tkiva koje poput zaštitnog prstena okružuje stražnji zid ždrijela i nabore lukova mekog nepca (krajnici ili tonzile, adenoidi). Praćena je crvenilom i otokom sluznice te bolnim i otežanim gutanjem. Najčešći uzročnici upale su virusi.

Virusne grlobolje traju 2-3 dana, mogu biti praćene povišenom temperaturom i često se razviju u tzv. prehladu s curenjem nosa i nadražajnim kašljem. Tipično je da se nakon prvih nekoliko dana simptomi smiruju, a kašalj može potrajati i desetak dana. Za terapiju se treba osloniti na tople napitke, inhalaciju vodene pare, smirivanje kašlja medom ili biljnim bombonima, a sve u cilju da se pomogne sluznici da se što prije obnovi i oporavi.

Treba izbjegavati uzimanje antipiretika ako je temperatura niža od 38°C. Isto tako, ne treba uzimati različita dekongestivna sredstva i protuupalne pripravke koji anesteziraju ili “dezinficiraju” ždrijelo. Naime, takvi pripravci do neke mjere smanjuju nelagodu, ali i blokiraju zaštitnu upalnu reakciju, pa time remete fiziološke mehanizme obrane i usporavaju oporavak.

Šta ako je u pitanju streptokok?

Treba imati na umu da grlobolja može biti i simptom bakerijske upale ždrijela uzrokovane streptokokom. Streptokokne upale ždrijela praćene su općom malaksalošću i povišenom temperaturom koja traje 2-3 dana i ne prolazi. Takve grlobolje ne progrediraju u prehladu. Ždrijelo je žarko crveno, a na mandulama se često pojave gnojne naslage, piše She.

Tada treba kulturom brisa ždrijela provjeriti radi li se doista o streptokoknoj upali i, tek po potvrdnom nalazu, započeti antibiotsku terapiju. Nalaz brisa ždrijela u najvećem broju slučajeva je gotov već sljedeći dan, tako da je to najpouzdaniji način utvrđivanja uzroka upale.

Komentari

komentara