Zdravlje

Podignete svoje raspoloženje – Jednostavni savjeti za prevazilaženje depresije

Napisao admin

Problemi sa raspoloženjem su povezani sa problemima sa težinom, problemima sa spavanjem i umorom, a depresija može oštetiti imuni sistem i povećati rizik od srčanih oboljenja.


Depresija (Foto: Cure.ba)

Dok depresija može biti kompleksan problem koji zahtijeva medicinsku njegu, postoji par stvari koje sami možete da učinite da podignete svoje raspoloženje.

Obucite trenerku

Vježbanje se pokazalo kao efikasnije od mnogih antidepresiva kad su u pitanju veće depresije. Dio toga može se prispisati endorfinu koji se oslobađa prilikom vježbanja, dok se dio može pripisati osjećaju svrhe i uspjeha koji imamo kada završimo program vježbanja.

Pronađite vodiča

Otiđite na tiho mjesto.

Počnite sa opuštanjem i dišite duboko, a zatim vizuelizujte sebe u različitim scenarijima. Neke od varijacija podrazumijevaju da zamišljate sebe na nekom prijatnom mjestu (plaža), kako se borite sa bolešću (vaš dobar imuni sistem uspješno poražava bakterije), ili kako se pripremate za veliki performans (dobro radite svoj posao).

Sredite svoju dijetu

Osjećate se čudno, uhvatite se za čips. Uhvatite se za čips, osjećate se tužno. Hrana je, na više načina, lijek. Ukoliko prekinete taj krug da se hvatate šećer, prženo i ostalu “junk” hranu, imate šansu da popravite svoje raspoloženje na prirodan način.

cure.ba

Komentari

komentara