Zdravlje

Prema zakonitostima yina i yanga – Kineskom dijetom protiv bolesti srca

Napisao admin

U ovoj dijeti, namirnice se biraju prema zakonitostima yina i yanga, odnosno prema energetskom potencijalu koji imaju na telo.


Hrana (foto: cure.ba)

Kod začepljenih krvnih sudova, dokazano je, adekvatna ishrana može da bude izvrsna prevencija daljnjeg razvoja bolesti.

Kineska dijeta, ili kineski način ishrane, predstavljen je u knjizi “The China Study”, priznatog nutricioniste dr T. Kolina Kempbela. U njoj se hrana i namirnice “posmatraju” i biraju kroz prizmu “energije”, kao i ostale kulturološke tekovine u Kini. Isto tako, kriterijum izbora može da bude i termogeno dejstvo hrane na ljudsko tijelo. Ključni izvor proteina treba da budu soja, živina, riba i mahunarke, a meso je potrebno kombinovati s bogatim porcijama povrća. Kod ove ishrane je ključno kako se ona priprema, pa tako meso nikako ne smije da bude prženo, čime se olakšava varenje. Povremeno su dobrodošli začini i umaci, poput sojinog. Ipak, mora da se obrati pažnja na količinu namirnica koja se konzumira tokom obroka.

Promjenom načina ishrane drastično se smanjuje i rizik ne samo od srčanih bolesti već i od raka, dijabetesa i gojaznosti. Ključno je napraviti razliku između ishrane poznate iz kineskih restorana brze hrane, jer zdrava kineska dijeta nema veze s njom. Bitno je jesti što više svježeg ili kuhanog povrća i voća sa što manje masti.

U malim količinama poželjno je ubaciti nemasno meso i ribu. Meso se takođe priprema na pari ili kuha, a nikako ne prži. Saglasno kineskom načinu razmišljanja da biljke mogu uveliko da utiču na organizam, poželjno je konzumirati dosta čaja – najbolje bijelog, žutog i zelenog. Čaj je bogat fitohemikalijama, a treba ga uzimati više puta dnevno, naravno bez šećera. Slatkiši nisu poželjni.

cure.ba

Komentari

komentara