Zdravlje

istraživanja pokazuju – Sreća poboljšava zdravlje

Napisao admin

Dokazi koji povezuju vedre nazore i uživanje u životu s boljim zdravljem i dužim životom su jači čak i od onih koji povezuju pretilost sa smanjenjem dužine života, prema ispitivanju objavljenom u časopisu Applied Psychology: Health and Well-Being.


Sreća ( Foto: Cure.ba )

“Bio sam skoro šokiran a svakako iznenađen kada sam vidio dosljednost podataka”, rekao je Ed Diener, umirovljeni profesor psihologije Sveučilišta Illinois, koji je vodio istraživanje.

Istraživanje se odnosilo na osam različitih vrsta dugoročnih studija i pokusa kako s ljudima tako i sa životinjama.

Primjerice, 5.000 studenata koje se proučavalo više od 40 godina pokazalo je da su najpesimističniji studenti bili skloni umirati mlađi.

U laboratorijskim ispitivanjima utvrđeno je kako pozitivna raspoloženja smanjuju hormone povezane sa stresom, povećavaju imunitet i pomažu pri oporavku srca nakon naprezanja.

Životinje koje su živjele u stresnim uvjetima poput prenapučenih kaveza imale su slabiji imunitet i bile sklonije srčanim oboljenjima i ugibale mlađe nego one u manje napučenim uvjetima.

Diener kaže kako bi možda bilo vrijeme da se modernim zdravstvenim zapovijedima koje se usredotočuju na pretilost, pušenje, prehrambene navike i vježbanje doda i budi sretan i izbjegavaj kroničnu ljutnju i depresiju.

cure.ba

Komentari

komentara