Zdravlje

podstaknite lučenje – Serotin hormon sreće i lijepih osjećanja

Napisao admin

Serotonin je hormon odgovoran za osjećanje opuštenosti i optimizma, sreće, spokoja i drugih lijepih osećanja. Manjak serotonina može dovesti do nemira, zabrinutosti, potištenosti i tuge.


Sreća ( Foto: Cure.ba )

Što više tijelo proizvodi serotonina to smo srećniji, pozitivniji i aktivniji. Jesen donosi manje sunca, svetla, zimsku rutinu, više odeće i manje kretanja. Javlja se jesenji umor koji skoro svi osjećaju. Protiv tih tegoba treba da se borimo kretanjem na vazduhu, makar i kiša padala, vježbama, dobrom muzikom koju volite, druženjem.

Serotonin utiče na raspoloženje, i njegova proizvodnja zavisi od svijetla. Nivo serotonina je u direktnoj vezi sa nivoom šećera u krvi, a od je u direknoj vezi sa ishranom.

SAVETI KAKO DA ODRŽAVATE NIVO SEROTONINA U TOKU DANA
1. ćuretina i piletina podstiču lučenje serotonina
2. mlječni proizvodi posebno sir i jogut posebno kod žena stvaraju osjećaj sreće, kalcijum iz mlječnih proizvoda dobro utiče na raspoloženje uslijed PMS-a
3. jedite voćne užine
4. nedostatak folne kiseline ljude čini loše raspoloženim zato jedite grašak, zeleno lisnato povrće, blitvu, spanać, brokoli
5. ako volite ljuto, jedite ljute papričice, biber, ljutinu mozak pogrešno osjeća kao bol i luči endorfin koji dovodi do toga da se čovjek osjeća prijatno i lijepo
6. male količine ugljenih hidrata su dovoljne da tijelo proizvede serotonin
7. serotonina ima i u čokoladi (ali je dovoljno jedna kockica i da je otopite u ustima), veća količina izaziva suprotne efekte
8. časa vina uz večeru može pozitivno da djeluje na raspoloženje i serotonin
9. jedite 5 do 6 manjih obroka u toku dana da stalno održavate nivo šećera i serotonina
10. neki predlozi za večeru riba sa blitvom i krompirom, grašak i kompir, testenina sa sirom, piletina ili ćuretina sa brokolima, pasta sa prelivom od povrća, pečurkama i malo parmezana, bareni krompir sa sirom, ili ako volite lakšu i bržu večeru jogurt i dvopek.

Ne preterujte u količinama jer ćete izazvati suporotan efekat. Ako poslije obroka imate potrebu još da jedete, a jeli ste dovoljno, sigurno ste preterali u količinama i ne možete da se zaustavite. Smanjite količine niko se nije pokajao što je jeo manje. Večera treba da bude najmanje 3 sata pre spavanja. Ako ste odrasli i imate naviku popijte deci vina. Jedite za stolom, lijepo servirajte obrok čak i ako sami jedete, nikako usput, ispred televizora ili čitajući.

Samodisciplina je ključna za sreću. Zadovoljstvo da niste preterali i da dobro izgledate je najveći i stalni izvor serotonina.

cure.ba

Komentari

komentara