Zdravlje

Veći rizik za razvoj bolesti – Manjak sna i stres potiču pretilost

Napisao admin

Kvaliteta i trajanje sna u kombinaciji s kontrolom stresa mogu pomoći u borbi protiv pretilosti.


Nesanica (Foto: Cure.ba)

U istraživanju u kojem su učestvovale pretile osobe utvrđeno je da su ispitanici koji su spavali previše ili premalo imali puno manje izglede za smanjenje tjelesne težine. Uz to, učesnici istraživanja kod kojih je zabilježena veća izloženost stresu su također bili manje uspješni u pokušajima da izgube suvišne kilograme. U istraživanju ispitanici su prosječno konzumirali oko 500 kalorija dnevno manje nego prije početka istraživanja, a bili su i uključeni u redovne tjelesne aktivnosti.

Američki naučnici objavili su i da je povezanost manjka sna i većeg apetita bila izraženija kod žena. 

Brojna ranija istraživanja su već ukazala na povezanost nedovoljnog trajanja sna i većeg rizika za prikupljanje suvišnih kilograma. Osobe koje ne spavaju dovoljno mogu imati do 48% veći rizik za razvoj bolesti srca, a duža razdoblja pomanjkanja sna mogu rezultirati i povećanjem izgleda za srčani i moždani udar.

Istraživanje je potvrdilo da je većini ljudi potrebno između 6 i 8 sati sna, a naučnici dodaju da je hroničan manjak sna povećava rizik od povišenog krvnog tlaka, bolesti srca, moždanog udara, dijabetesa.

cure.ba

Komentari

komentara