Zdravlje

Savjet nutricioniste – Idete na spavanje gladni da biste smršali? Evo šta time radite sebi!

Napisao admin

Odlazak na spavanje sa osjećajem gladi je mit u vezi sa dijetom sa kojim smo se svi susreli barem jednom u životu. Australijski nutricionista je otkrio da li smete da jedete neposredno prije spavanja i koju hranu je najbolje da izbjegavate ako želite da izgubite koji kilogram viška.


Ilustracija (Foto: arhiva)

Dok vi spavate, organizam obavlja niz radnji: obnavlja i umnožava svoje ćelije, vari hranu i radi niz drugih bioloških stvari neophodnih za život. Svi ti procesi u tijelu traže energiju, koje organizam uzima iz hrane unete tokom tog dana i noći.

 

“Ako ste prije sna uneli hranu bogatu “praznim” kalorijama, poput čokolade ili kutije sladoleda, nivo krvnog šećera će vrlo brzo da poraste, a dobijena “energija” će automatski da se skladiše u tijelu u obliku masnih jastučića”, kaže australijski guru zdravog života, doktor Tim Robards, prenosi Kurir.

 

Zbog mirnog sna bolje je da nekoliko sati prije odlaska u krevet ne jedete nikakvu hranu, kako vas varenje ne bi držalo budnima. Ipak, ako jedete u vrijeme oko odlaska na počinak, najbolje bi bilo da odaberete hranu s niskim nivoom šećera i ugljenih hidrata.

 

“Za miran san bolje će da bude ako jedete proteine i masti od kojih se sastoje sve ćelije u tijelu – dozvoljeno je organski uzgojeno meso, jaja, voće poput avokada, ali i puter. Jedite neprocesuiranu hranu koja polako sagorjeva i otpušta hranjive materije,” predlaže doktor Robards.

cure.ba

Komentari

komentara