Zdravlje

ALARM NA BALKANU – Stigle su polarne temperature!

Napisao admin

Balkanske zemlje upozorile su svoje stanovnike na ekstremnu hladnoću koja im prijeti prvog dana Nove godine. Balkansko područje prošli je vikend bilo zahvaćeno snježnom olujom, koju su potom zamijenile izrazito niske temperature.


Bugarski nacionalni meteorološki i hidrološki zavod upozorio je na ekstremnu hladnoću i jak vjetar u cijeloj zemlji. Osim na obali Crnog mora temperature nigdje tokom dana neće preko minus 7 stupeni Celzijusa.

 

U zemlji su se dosad tri osobe smrznule, prenose agencije.  U Beogradu na dočeku Nove godine na otvorenom izmjereno je minus 12 stupeni Celzijusa. Na planinama oko glavnog grada Bosne i Hercegovine Sarajeva bilo je najhladnije, minus 23 stepena Celzijusa, a u samom gradu danas je minus 10 stepeni Celzijusa.

 

U crnogorskim planinama bilo je minus 17, a rijetkih minus 1 izmjereno je na obali, u Herceg Novom i u Ulcinju. Vlasti u Makedoniji proglasile su žutu opasnost u nekim dijelovima zemlje zbog “polarnih temperatura“. I tamo je danas izmjereno minus 17 stepeni Celzijusa, a slično se prognozira i danas.

ekskluziva / avaz

Komentari

komentara