Zdravlje

EKSTREMNO – STIŽE NAM CIKLON INES – Evo gdje se očekuje veliko nevrijeme!

Napisao admin

STIŽU NAM JEZIVO NISKE TEMPERATURE! Meteorološke službe u regionu upozoravaju da će snježno nevrijeme zahvatiti cijelo područje. Vozačima se preporučuje da na put ne kreću bez prijeke potrebe. U Hrvatskoj, Crnoj Gori i Srbiji meteorološke službe upozoravaju da je zahlađenje tek uvod u snježno nevrijeme koje će u toku vikenda i posljednjih dana ove godine zahvatiti cijelo područje.


Od ponedjeljka do Nove godine očekuje nas najhladniji period u 2014. godini. Vozači se podsjećaju na obavezu da imaju zimsku opremu i upozoravaju se da na put ne kreću bez prijeke potrebe.

 

Područje Srbije će snježne padavine zahvatiti u toku noći između nedjelje i ponedjeljka, preosi RTS.

 

Očekuje se stvaranje snježnog pokrivača visine od 10 do 30 centimetara, lokalno i više, a usljed jakog vjetra i pojava snježnih nanosa. Upozorava se da je u nedjelju 28. decembra u istočnoj Srbiji i Podunavlju moguća ledena kiša. U upozorenju je najavljeno da će od ponedjeljka 29. decembra do subote 3. januara biti veoma hladno, ujutro sa umjerenim i jakim mrazem, a danju temperatura niža od nula stepeni, odnosno da će biti ledeni dani.

 

U Crnoj Gori, javlja portal CDM, snijeg već pada u okolini Cetinja, pa je na putevima obavezna zimska oprema, a zbog snijega je otežan saobraćaj na putnom pravcu Podgorica–Cetinje.

 

Između ciklona nad jugoistočnom Evropom i blokirajućeg anticiklona nad zapadnom i sjevernom Evropom, nad našim će se područjem uspostaviti vrlo hladno sjeveroistočno i istočno visinsko strujanje koje će nam s područja Rusije donositi izrazito hladnu kontinentalnu vazdušnu masu!

 

S obzirom da nas je dosadašnji tok zime potpuno “razmazio” visokim temperaturama vazduha, ovako izrazit i ovako nagli pad temperature vazduha, koji nas očekuje sljedećih dana, biće pravi šok za svaki organizam. Čak i za vrijeme kraćeg izlaganja niskim temperaturama vazduha, valja se toplo obući.

 

Mediji u BiH javljaju da snijeg neprekidno pada na planinama, pa se već za ovaj vikend očekuju smučari, jer će snježni pokrivač biti od 20 do 30 centimetara.

 

Osjetno je hladnije, javljaju hrvatski mediji, prenoseći upozorenje prognostičara da je ovo tek uvod u ono što slijedi.

 

Nedjelja će oblačnija biti u prvom dijelu, posebno u noći kada će mjestimično pasti preko 40 litara kiše, a u višim planinama i preko 30 cm snijega. Na sjevernom Jadranu snijeg je u noći i ujutro moguć ponegdje do mora. Prestanak padavina i djelimično razvedravanje prvo će zahvatiti sjeverni Jadran, postepeno će se danju širiti na Dalmaciju. Do kraja dana umjerena do jaka, ponegdje i olujna bura s orkanskim udarima proširiće se na cijelu obalu. Jutarnje temperature vazduha na sjevernom Jadranu od -6 ° C do 6 ° C na spoljnim ostrvima. Uveče svuda jače zahlađenje.

 

Od ponedjeljka do vikenda na Jadranu će biti uglavnom suho uz barem pretežno ili djelimično sunčano vrijeme. Slab snijeg padaće povremeno u podvelebitskom kanalu, ali će ga povremeno biti čak na otvorenom moru ili spoljnim ostrvima. Duvaće jaka bura, kao i oluja s orkanskim udarima. Iz dana u dan biće sve hladnije. Noćne temperature vazduha biće izrazito niske. Svuda će biti ispod 0 ° C, čak i na ostrvima. Uz obalu se očekuje da će se noćne i jutarnje temperature vazduha ponegde spuštati ispod -5 ° C, što je vrlo rijetko. Povremeno će biti hladnije i od -10 ° C.

 

Ekstremno hladno vrijeme očekujemo na Staru godinu i u novogodišnjoj noći. Očekuju se temperature vazduha niže od -10 ° C, a uz obalu i na ostrvima od -8 do 0 ° C. Duvaće jaka i olujna bura koja će sve navedene dane činiti hladnoću još izraženijom!

telegraf

Komentari

komentara