Zdravlje

UPOZORENJE ZA DANAS – Olujno nevrijeme, jak vjetar, snijeg!?

Napisao admin

Popularna meteo stranica Vremenska prognoza za HR i BiH svakodnevna. objavila je danas UPOZORENJE za 3. i 4.2.2016. godine (srijeda i četvrtak)! Upozorava se na, kako se navodi – očekivano olujno nevrijeme, jak vjetar, snijeg


Dolazak hladne fronte tokom sutrašnjeg dana nad relativno toplu podlogu te stvaranje manje ciklone očekuje se da će uzrokovati burne procese u atmosferi. Prvo se tokom noći na četvrtak i u četvrtak očekuje veliki pad temperatura za nekih 10 do 15°C, ponegdje i 20°C u kratkom vremenu.

 

Zatim se uz ovakvo stanje atmosfere očekuje lokalna pojava izraženog olujnog nevremena, uz obilnije pljuskove i grmljavine, vrlo jak vjetar, te pojavu sugradice i tuče.

 

Na Jadranu te obalnim područjima Crne Gore i Albanije postoji rizik od stvaranja pijavica.

 

Uz osjetan pad temperature susnježice i snijega bi trebalo biti posebno u gorju, gdje se očekuje stvaranje snježnog pokrivača. Postoji mogućnost za pojavu snježne vijavice u Lici, Gorskom kotaru, te gorskim područjima zapadne, jugozapadne i sjeverozapadne Bosne.

 

Također se i u planinama Hercegovine može očekivati snježni pokrivač, uz mogućnost za snježnu vijavicu. Snijega bi trebalo biti i u višim područjima Srbije i Crne Gore, gdje su mogući snježni zapusi.

 

U Bosni, kopnu Hrvatske zaleđu Dalmacije, sjeveru i srednjem dijelu Crne Gore zatim sjeveru te ponegdje na zapadu Hercegovine nije isključena pojava susnježice i snijega i u nizinama – navodi se na ovoj stranici.

 

I Federalni hidrometeorološki zavod BiH najavljuje kako se u večernjim satima u srijedu i u noći, sa srijede na četvrtak, kiša očekuju u cijeloj Bosni i Hercegovini. Očekuje se da će u višim predjelima, padom temperatura kiša postupno prelaziti u susnježicu i snijeg.

 

Pretežno oblačno vrijeme trebalo bi biti u četvrtak. U Hercegovini se očekuje kiša, a u Bosni susnježica i snijeg. Intenzivnije padavine očekuju se prijepodne. Poslijepodne, postupan prestanak padavina. Očekivana količina padavina između 5 i 15 mm, a u sjeveroistočnim područjima do 20 mm. Jutarnja temperatura od -3 do 3, na jugu do 3 do 6, a najviša dnevna od 0 do 6, na jugu do 11°C.

doznajemo

Komentari

komentara