Zdravlje

Strava – Vremenska prognoza za 2050. će vam utjerati strah u kosti!

Napisao admin

`Dobar dan, danas je 10. avgust 2050. godine i trenutna temperatura u gradovima širom Španije iznosi između 44 i 50 stepeni Celzijusa“. Ovim riječima je Svjetska meteorološka organizacija u saradnji sa španskom državnom televizijom TVE riješila da skrene pažnju javnosti na zabrinjavajući trend rasta temperature zbog globalnog zagrijavanja, prenosi španski “Pais“.


Vremenska prognoza (Foto: Eskluziva)

Ovaj video snimak je napravljen na osnovu naučnih pretpostavki i za cilj ima da podigne svijest građana o dramatičnim promjenama vremenskih uslova na našoj planeti.

Voditeljka vremenske prognoze sa snimka u početku izlaganja govori o tome da će temperatura i narednih nekoliko dana ostati alarmantno visoka, ali da se očekuje skorije povlačenje vazdušnih masa iz Afrike.

Zatim voditeljka na mapi Španije pokazuje kako je u većem dijelu zemlje proglašena crvena uzbuna zbog ekstremno visokih temperatura, kao i da se u pojedinim dijelovima zemlje sutradan očekuje dodatno povećanje temperature.

Voditeljka zatim prelazi na Madrid i skreće pažnju da će temperatura u časovima između 22 i 8 ujutru iznositi od minimalnih 29 do maksimalnih 40, pa da će usljed toga mnogi imati problema sa snom.

Pretpostavlja se da će u narednih 30 godina prosječna minimalna temperatura porasti za 3 stepena Celzijusa.

Prema prognozama Svjetske meteorološke organizacije, do 2100. godine Španiju očekuje još toplije vrijeme sa rastom temperature od 5 stepeni, a nama bi mogla biti zanimljiva činjenica da je na toj karti Evrope teritorija Srbije obilježena još tamnijom bojom, pošto se na našim prostorima očekuje rast temperature od čak 7 stepeni Celzijusa.

blic

Komentari

komentara