Zdravlje

Vikend pred nama – Stiže zahlađenje, snijeg je na vratima

Napisao admin

Sa sjevernim vjetrovima višednevne kiše će barem prolazno prestati, no prije toga dijelovi Dalmacije bit će pogođeni jakim pljuskovima što može donijeti nove probleme s lokalnim poplavama i bujicama.


Snijeg (Foto: Arhiva)

Još jedna u nizu ciklona izravno djeluje na vrijeme u Hrvatskoj. Radi se o cikloni koju je Crometeo tim nazvao Feliks, a tijekom današnjeg dana nalazi se svojim centrom na području Genovskog zaljeva.

Kraj juga i topline

Ciklona će se u dane vikenda preko Italije i Jadrana postupno premještati na jugoistok, a u nedjelju će samo prolazno ojačati ogranak zapadnoeuropske anticiklone, pa će se nad našim područjem uspostaviti sjeverno visinsko strujanje što će konačno na cijelom Jadranu označiti kraj juga i natprosječne topline.

Dalmacija i dalje u kiši

Sa sjevernim vjetrovima višednevne kiše će barem prolazno prestati, no prije toga dijelovi Dalmacije bit će pogođeni jakim pljuskovima što može donijeti nove probleme s lokalnim poplavama i bujicama.

Stiže bura

U subotu će biti vrlo promjenjivo. Više sunčanih razdoblja uz većinom suho vrijeme bit će na sjevernom Jadranu. U Dalmaciji, a osobito srednjoj i južnoj povremeno uz kišu, pljuskove i grmljavinu. Na srednjodalmatinskim otocima uz jače grmljavinsko nevrijeme mjestimice može pasti preko 50 litara kiše po kvadratnom metru. Na sjevernom Jadranu, a do sredine dana i sve do Šibenika puhat će umjerena do jaka bura. Podno Velebita bura u jačanju pa će navečer dosegnuti olujni prosjek. Južnije od Šibenika umjereno jugo. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju i podno Velebita od 4 do 9°C, uz obalu i na otocima od 9 do 15°C. Najviše dnevne temperature od 10 do 18°C. Malo hladnije bit će podno Velebita.

U nedjelju će biti znatno stabilnije u odnosu na prethodne dane. Na većem dijelu Jadrana bit će suho i djelomično sunčano. Više oblaka bit će još samo na jugu Dalmacije i samo ponegdje u srednjoj Dalmaciji, povremeno uz slabu kišu. Na većem dijelu obale puhat će umjerena do jaka bura, podno Velebita olujna s orkanskim udarima. Još samo u početku u južnoj Dalmaciji jugo. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju i podno Velebita od 3 do 7°C, uz obalu i na otocima od 8 do 14°C. Najviše dnevne temperature od 9 do 16°C, ponegdje u zaobalju i podno Velebita malo niže.

Unutrašnjost Hrvatske

U subotu i nedjelju uglavnom tmurno i vlažno vrijeme. Čini se da će temperatura zraka konstantno biti u plusu, u noći i ujutro od 1 do 5°C, a preko dana od 3 do 7 Celzijevih stupnjeva. Povremeno će biti kiše ili rosulje, a obilnija oborina očekuje se u Lici i Gorskom kotaru. Tijekom subote će više kiše biti i u drugim krajevima. U gorju može biti susnježice i snijega. Puhat će slab, povremeno i umjeren sjeveroistočni vjetar.

U nedjelju pretežno oblačno, povremeno uz slabe oborine. U gorju će kiša prijeći u snijeg. Bit će malo hladnije uz slab do umjeren vjetar sjevernih smjerova.

Hladno, u gorju će biti snijega

Prema današnjim prognostičkim kartama, sljedećeg tjedna očekuje nas malo hladnije vrijeme s burom na Jadranu u prvom dijelu tjedna. U gorju će biti snijega, a na Jadranu znatno više sunca nego u aktualnom tjednu.

net.hr

Komentari

komentara