Video Zdravlje

Prvi put snimljeno – Pogledajte kako se rak širi po čovjekovu tijelu (VIDEO)

Napisao admin

Pomoću fluorescentnih markera znanstvenici su mogli pratiti prolazak stanica raka nekoliko dana i pritom sve snimiti.


Rak (Foto: Arhiva)

Znanstvenici Instituta John Hopkins koji se bavi nanobiotehnologijom zaslužni su za vizualizaciju puta stanica raka iz tumora u krvotok i njegova širenja po tijelu u procesu metastaza. Kako bi oživjeli vizualizaciju u stvarnom vremenu znanstvenici su koristili umjetnu žilu napravljenu u laboratoriju Petera Searsona, direktoraInstituta John Hopkins.

Krvnu žilu predstavlja cilindrična cijev presvučena ljudskim endotelijalnim stanicama koja je pohranjena u gel od kolagena, strukturnog proteina tijela koji podupire živa tkiva. Malena nakupina metastaziranoga raka dojke stavlja se u gel uz žilu, a tekućina krcata hranjivim tvarima ubrizgava kroz cijev kako bi se oponašao protok krvi. Pomoću fluorescentnih markera znanstvenici su mogli pratiti prolazak stanica raka nekoliko dana i pritom sve snimiti.

Snimka prikazuje stanice raka kako kreiraju tunel do stijenke simulirane žile, nakon čega se stanica oblikuje u kuglicu pa nakon nekoliko dana pomoću sile koja razbija endotelijalne stanice, oslobađa od stijenke žile s unutarnje strane. Nakon toga je kroz tijelo dalje ponese krvotok.

Znanstvenicima je sljedeći cilj iskoristiti umjetnu krvnu žilu kako bi istražili razne strategije terapija u liječenju raka. Želja im je poboljšati metode pronalaska i neutraliziranja tumora koji su otporni na lijekove.

dnevno.hr

Komentari

komentara