Zdravlje

Zlatan vrijedan – Napitak koji vam može promijeniti život

Napisao admin

“Zlatno mleko” je predivan, ukusan i neverovatno zdrav napitak pogotovo pogodan za konzumiranje u večernjim satima, a dobrobiti su izvanredne. Glavni sastojak u ovom receptu je kurkuma.


Zlatno mlijeko (Foto: Youtube)

Kurkuma sadrži kurkumin, polifenol identifikovan kao osnovni aktivni sastojak, a koji postiže više od 150 potencijalno terapijskih delatnosti, a uključuje antioksidativna, protivupalna i antikancerogena svojstva. U kombinaciji s crnim biberom, dobrobiti kurkumina se višestruko povećavaju.

Dodatne prednosti:

    Protivupalno delovanje, antioksidans, antiseptik, analgetik
    Jača imunitet
    Anti – kancerogen
    Pomaže u održavanju nivoa holesterola
    Podstiče probavno zdravlje
    Detoksikator jetre
    Reguliše metabolizam i kontrolu telesne težine
    Visoki krvni pritisak
    Memorija i mozak
    Različiti uslovi kože
    Neurološki poremećaji
    Smanjuje trigliceride

Dodavanje crnog bibera u jela začinjena kurkumom povećava bioraspoloživost kurkumina za oko 1000 puta, piperina, ljutog svojstva crnog bibera. Da, dobro ste pročitali, mešanjem kurkume i crnog bibera zajedno, povećava se telesna apsorpcija kurkume za 2000% !

Zlatno mlijeko

Korak 1 – Pasta od kurkume

Sastojci:

    1/4 šoljice praha kurkume
    1/2 kašičice mlevenog papra
    1/2 šoljice filtrirane vode

Priprema:

Pomešajte sve sastojke u maloj posudi za kuvanje i dobro promešajte. Uključite vatru na srednju jačinu i mešajte neprestano dok smjsa ne postane gusta pasta. To ne traje dugo pa ne napuštajte štednjak. Pustite da se smesa ohladi, a zatim je držite u maloj tegli u frižideru .

Korak 2 – Zlatno mleko

Sastojci:

    1 šoljica bademovog mleka (mleko od konoplje ili kokosa su takođe dobra opcija, a ayurveda preporučuje i kravlje mleko, ali samo u slučaju da možete nabaviti prirodno domaće mleko od krave koja nije nasilno tretirana)
    1 kašičica kokosovog ulja
    1/4 kašičice ili više paste od kurkume
    med

Priprema:

Kombinujte sve sastojke, osim meda u loncu za kuvanje. Uključite vatru na srednju jačinu. Dok grejete obavezno neprestano mešajte i ne dopustite da prokuva. Dodajte med po želji.

haber.ba

Komentari

komentara