Zdravlje

Nije normalno – Ako imate ovakve menstruacije, javite se ljekaru

Napisao admin

Ako prilikom krvarenja tampon ili uložak morate da mijenjate na svakih sat vremena, ili ako vam menstruacija traje više od sedam dana, morate se javiti ljekaru ili ginekologu. Neka istraživanja su pokazala da čak 80 odsto žena neće potražiti pomoć zbog preobilnih menstruacija.


Menstruacija (Foto: Arhiva)

Uzrok bi mogao da bude neki poremećaj krvarenja. Istraživanja pokazuju da 25 odsto žena s jakim menstruacijama ima takav poremećaj, a da toga uopšte nisu svesne. Kontracepcijske pilule mogu pomoći kod regulacije krvarenja, kao i u slučaju ako je uzrok jakog krvarenja hormonalna neravnoteža.

Postoji mogućnost i da jaka krvarenja uzrokuju miomi ili polipi, što je još jedan slučaj koji bi trebalo da bude pod kontrolom lekara.

Problem kod jakih krvarenja je pojava anemije, koja je česti pratilac takvih stanja.

Jedan od najvažnijih načina da se jake i bolne menstruacije kod inače zdravih žena spreče ili smanje je ishrana. Trebalo bi da izbacite crveno meso, piletinu i žumanca, smanjite mlečne proizvode, kao i sve prerađene namirnice – u osnovi sve što sadrži velike količine soli i šećera.

Ishrana bi trebalo da se bazira na voću koje jača krvne sudove i smanjuje krvarenje te povrću, sirovom ili slabo kuvanom, koje je izvor kalcijuma, magnezijuma i kalijuma.

Važna je i fizička aktivnost, koja doprinosi opštem poboljšanju tela i većoj otpornosti.

magazin.hr

Komentari

komentara