Zdravlje

Oprez !!! – Simptomi koje ne bi trebalo da ignorišemo

Napisao admin

Bez obzira što se maligne bolesti javljaju tiho iz potaje, postoje simptomi koji mogu da ukažu da se u organizmu nešto neuobičajeno dešava.


Bol (Foto: Ilustracija)

Na ovo upozoravaju stručnjaci i napominju na koje pokazatelje bi trebalo da obratite posebno pažnju i posjetite ljekara.

Mršavljenje

Bez dijete ili vežbi, a uz uobičajene životne navike, može da bude posledica ozbiljnih dešavanja u organizmu. Neopravdani gubitak telesne težine može da ukaže na nekoliko vrsta karcinoma, među kojima i na pankreasu i želucu.

Povišena temperatura

U kontinuitetu može biti simptom limfoma ili leukemije. Ako je konstantna, nikako je ne treba ignorisati.

Bolovi

Kada ne jenjavaju i konstantni su, takođe mogu biti znak malignih promena. Česte glavobolje mogu da ukažu na tumor mozga, a bolovi u leđima na karcinom debelog creva i jajnika.

Kašalj i promuklost

Obično ukazuju na alergijska dešavanja. Međutim, uporni kašalj i promuklost koja ne prestaje mogu da ukažu na karcinom pluća ili grla.

Čvorići na telu

Ispod kože, na pojedinim delovima tela, trebalo bi da pobude posebnu pažnju. Naročito bi trebalo biti oprezan ukoliko se napipavaju u predelu grudi, testisa ili blizu limfnih čvorova. Ne treba strepeti jedino ako se jave na rukama i nogama, jer se najčešće radi o bezopasnim lojnim cistama.

Neobična krvarenja

Takođe su jedan od mnogih znakova pojave karcinoma. Iskašljavanje krvi može biti posledica prisustva karcinoma pluća, krv u stolici može da upućuje na promene na debelom crevu, u urinu na zloćudni tumor bešike. Stalno vaginalno krvarenje može da se javi zbog karcinoma grlića materice, a krv iz bradavica kao posledica karcinoma dojke.

novosti.rs

Komentari

komentara