Zdravlje

Samo će biti gore – Šta se nikako ne bi trebalo raditi kod čestih glavobolja

Napisao admin

U slučaju migrene ne biste trebali odmah posezati za lijekovima protiv bolova koje ste dobili na recept. I liječnici ne bi trebali automatski slati pacijente s takvom vrstom glavobolje na skeniranje mozga.


Glavobolja (Foto: Arhiva)

Američko udruženje koje se bavi glavoboljom objavilo je nove preporuke u listu Headache, te upozorava na uobičajene, ali često nepotrebne i potencijalno rizične testove i tretmane za migrenu.

‘Cilj nam je potaknuti liječnike i pacijente da dobro razmisle o zdravstvenoj skrbi koja može biti štetna ili nepotrebna’, kaže dr. Elizabeth Loder, predsjednica udruženja. ‘Nismo tom problemu pristupili samo radi novca. Cilj je pomoći u rješavanju problema loše skrbi.’

Opioidni lijekovi protiv bolova, kao što su OxyContin i Vicodin, te barbiturati, predstavljaju ozbiljne dugoročne rizike, ističu u udruženju.

Učinkovitost opioida nije u pitanju, no čak i ako pomognu kod jednog napada, migrena je kronični poremećaj koji im traje i desetljećima’, objašnjava Loder, šefica na Odjelu neurologije u bolnici u Bostonu.

Rizik povezan s tim lijekovima je rastuća epidemija korištenja lijekova protiv bolova na recept u SAD-u. Gotovo tri od četiri predoziranja lijekovima događaju se zbog opioidnih lijekova protiv bolova, pokazuju podaci američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

‘A to završi tako da to postane drugi problem za pacijenta’, kaže Loder.

Pretjerana upotreba lijekova protiv bolova vodi i do stanja koje se naziva glavobolja uzrokovana prekomjernim korištenjem lijekova, kaže druga stručnjakinja.

‘Puno je istraživanja pokazalo da opioidi zapravo povećavaju osjetljivost na bol u glavi’, kaže profesorica neurologije, dr. Rebecca Erwin Wells.

Tablete protiv bolova velik su problem i u Hrvatskoj jer su, prema podacima Hrvatske agencije za lijekove, tablete protiv bolova na trećem mjestu po potrošnji, odmah iza tableta za smirenje i lijekova protiv visokog tlaka.

Nadalje, američke preporuke se odnose i na skeniranje mozga, koje se ne bi trebalo izvoditi na pacijentima sa stabilnim glavoboljama koje udovoljavaju kriterijima migrena.

‘CT pretrage se ne bi trebale izvoditi u slučajevima koji nisu hitni kao dijagnostički alat za pacijente s glavoboljama ako je MRI dostupan. MRI može dijagnosticirati stanja koja uzrokuju glavobolje, dok CT-u mogu promaknuti’, objašnjava Loder. ‘MRI ima veću vrijednost i sigurniji je.’

Konačno, dugotrajno korištenje lijekova protiv bolova koje možete dobiti bez recepta također nije mudro, upozoravaju stručnjaci. ‘Ne biste ih trebali uzimati više od dva puta tjedno’, ističe Wells.

‘Te lijekove nije dobro uzimati svakodnevno zbog bubrega, jetre i želuca’, kaže Loder. ‘Postoje drugi načini koji mogu pomoći, a ne samo uzimanje lijekova protiv bolova.’

I kako si mogu pomoći osobe koje imaju migrene? Triptani su obitelj lijekova koji se koriste za zaustavljanje migrene nakon što počnu, kaže Loder. Preventivne terapije poput ‘biofeedback metode’ mogu biti od koristi ljudima koji često pate od migrena. ‘Biofeedback’ je tehnika kod koje ljudi uče promijeniti način na koje njihovo tijelo reagira na fizičke simptome.

Pomoći će i dovoljno sna te nepreskakanje obroka.

Tretmani i lijekovi protiv migrene drastično su se promijenili tijekom godina. Znanstvenici sada vjeruju da je migrena povezana s genetikom, te da poremećaj uključuje kemiju mozga i živčanih putova.

‘Puno bolje shvaćamo različite vrste glavobolje i imamo ciljane tretmane koji djeluju’, kaže Loder.

Procjenjuje se da 12 posto Amerikanaca pati od migrena, a žene tri puta češće nego muškarci.

net.hr

Komentari

komentara