Zdravlje

Oprezno s klima-uređajima! Mogu biti krivac za išijas, glavobolju, bolove u sinusima…

Napisao A. K.

Klima-uređaji blagodat su civilizacije čijom neodgovarajućom upotrebom postajemo njezine žrtve. Razbolijevamo se više i češće jer ignoriramo savjete liječnika.

Nagli prelazak iz rashlađenog prostora na visoke temperature opasan je za srčane te druge kronične bolesnike koji uzimaju lijekove, ali i za zdrave ljude. Upravo zato razlike u temperaturi između klimatiziranog prostora i vanjske temperature ne smiju biti prevelike. Idealna razlika je pet do sedam stupnjeva. Često je ta razlika 15 ili čak 20 stupnjeva za velikih vrućina što je prevelik šok za organizam, piše “Ordinacija“.

Uzrok glavobolja

Klimatizirani prostor – u stanu, na radnom mjestu, u automobilu, glavni je uzročnik i ljetnih bolova u sinusima te glavobolja.

Većina radnih prostora u kojima se boravi najmanje osam sati rashlađuju se na temperaturu i nižu od 20 stupnjeva. Budući da u takvim prostorijama nedostaje vlažnosti, osobe osjetljivih sinusa pate od glavobolja.

Izbjegavajte propuh

Pametno je izbjegavati sjedenje i stajanje direktno ispod klime. Klimatizacijski uređaji, ako se pogrešno koriste, mogu izazvati glavobolje zbog dehidracije, hladnoće koja uzrokuje stezanje mišića, krvnih žila te zbog cirkuliranja ustajalog zraka, zraka koji sadrži alergene…

Isto tako, često za ljetnih vrućina veliki broj ljudi može uhvatiti išijas. Znojna leđa i mokra odjeća na propuhu ili u klimatiziranom prostoru uzrokuju križobolju, od blagih bolova do uklještenja živaca i išijasa.

Komentari

komentara