Video Zdravlje

Detaljan opis – Znate li šta se događa u vašem tijelu nakon što popijete colu? (VIDEO)

Napisao admin

Koliko ste puta čuli da gazirana pića nisu zdrava i da biste ih za dobrobit svog zdravlja trebali izbjegavati u širokom luku. No, znate li zašto?


Coca-Cola (Foto: arhiva)

Donosimo vam detaljan opis procesa koji se događaju u vašem tijelu nakon što popijete, primjerice Coca Colu ili Pepsi, te objašnjenje na koji način sastojci utječu na pojedine funkcije u vašem tijelu.

U prvih deset minuta
Deset žlica šećera, što je sto posto od preporučenog dnevnog unosa, kolaju vašim tijelom. Umjesto da povraćate od ekstremne slatkoće (što bi se najvjerojatnije dogodilo da natašte pojedete deset žlica šećera), zbog utjecaja fosforne kiseline uneseni sadržaj uspijevate zadržati u sustavu.

20 minuta
Razine šećera u vašoj krvi rastu što uzrokuje da vaša štitnjača kreće sa žestokim izlučivanjem inzulina. Kao domino kockice, kao odgovor na ovo vaša jetra sav šećer koji prima pretvara u masnoće. Imajući na umu da ste upravo u sebe unijeli pregršt šećera, vaša jetra ima pregršt posla.

40 minuta
Vaše tijelo je do sada već apsorbiralo kofein. Vaše zjenice se šire, a krvni tlak se diže. Jetra na ovo reagira tako da u vaš krvotok otpušta još više šećera.

45 minuta
Proizvodnja dopamina u vašem se tijelu višestruko povećala, što stimulira centar za zadovoljstvo u vašem mozgu. Heroin i većina drugih droga funkcioniraju na identičan način.

Nakon 60 minuta
Fosforna kiselina veže kalcij, magnezij i cink u donjem dijelu crijeva, pružajući daljnji poticaj u metabolizmu. Ovo potpomažu velike doze šećera i umjetnih zaslađivača koji također povećava urinarno izlučivanje kalcija.

Diuretični učinci kofeina stupaju na snagu, pa osjećate potrebu za odlaskom na toalet. Sada je posve sigurno da ćete iz tijela izbaciti povezani kalcij, magnezij i cink koji je bio na na putu do vaših kostiju, baš kao natrij, elektroliti i voda.

Kako se zabava u vama polako privodi kraju, počinjete osjećati pad šećera, a kao rezultat toga možete postati živčani i nervozni. Do sada ste već, doslovce, popiškili svu vodu koja se nalazila u gaziranom piću, ali ne prije nego ju je vaše tijelo obogatilo važnim nutrijentima koje bi inače iskoristilo za proces hidratacije vašeg tijela, gradnju snažnijih kostiju i zubi. Ovako je sve otišlo u kanalizaciju.

net.hr

Komentari

komentara