Zdravlje

Maslačak liječi rak – Ljekovito čudo koje raste je svuda oko nas!

Napisao admin

Biljka maslačak je veoma dragocjeni dar prirode, može se naći na gotovo svim livadama, cvjeta u aprilu i maju, listovi se beru prije cvjetanja biljke, stabljike u vreme cvjetanja, a korijen u proljeće i jesen. Pošto se zna da je cijela biljka jestiva i ljekovita u proljeće se cijela i može upotrebljavati kao salata.


Maslačak (foto: cure.ba)

Ukusna salata

Maslačak nije teško pronaći na našim prostorima pa bi zato i trebali znati njegova ljekovita svojstva. Maslačak kao lijek prvi put se spominje u zapisima arapskih ljekara u desetom i jedanaestom vijeku. Ova biljka se danas u mnogim krajevima svijeta upotrebljava za ishranu i liječenje. Cijela biljka je jestiva (korijen, stabljika, listovi i cvijet), tako da ima puno narodnih recepata na čijem spisku se nalaze neki dijelovi maslačka.

Mnogi savremeni ljekari danas preporučuju maslačak za detoksikasiju jetre posebno kod upotrebe sintetičkih lijekova. Maslačak smanjuje nivo holesterola u krvi, podstiče apetit i varenje hrane.

Listovi maslačka sadrže A, C, D i vitamine B kompleksa, zatim gvožđe, magnezijum, cink, kalijum, kalcijum, mangan, bakar…

Zbog brojnih hranjivih materija koje u sebi sadrži, lišće maslačka se obično preporučuje kao dodatak ishrani za trudnice i žene u postmenopauzi, najčešće u obliku salate. Salata od listova maslačka je ukusnija ukoliko se pravi prije cvjetanja biljke jer kasnije listovi mogu dobiti gorak ukus.

Izliječite rak za par mjeseci

Marijan Jošt, hrvatski profesor genetike i jedan od najeminetnijih stručnjaka iz regiona, kaže da je prije izvjesnog vremena došao do rezultata istraživanja sa Univerziteta Vindzor u Kanadi koja dokazuju da korjen maslačka djeluje antikancerogeno!

“Da sam znao ovo što sada znam, vjerovatno bi neki od mojih poznanika i prijatelja koji su preminuli od raka danas bili živi. Godinama sam bio ljut na maslačak, tu jestivu korovsku biljku koja se nekontrolisano širila po mom travnjaku. Ali danas kada znam koliko je ta biljka dragocjena, potpuno sam promijenio mišljenje”, kaže Jošt.

On dodaje da je odranije poznato da tonik od maslačka povoljno djeluje na jetru, ali da može da izliječi rak, otkriveno je tek nedavno.

“Dokotorica Carolina Ham primijetila je poboljšanje zdravstvenog stanja kod nekoliko pacijenata koji su pili čaj od maslačka i sa tim zapažanjem upoznala koleginicu biohemičarku doktorku Cyaram Panday, koja je započela istraživanje. Ispitujući uzorke krvi pacijenata oboljelih od leukemije, doktorice su ustanovile da ekstrakt korjena maslačka djeluje pogubno samo na kancerogene ćelije, za razliku od danas prihvaćenih metoda, hemioterapije i zračenja, koje ubijaju sve ćelije”, kaže Jošt.

On navodi da postoji niz primjera u svijetu da su ljudi u terminalnim fazama raka uspijeli da se izliječe.

“John DiCarlo je primljen u bolnicu, a nakon neuspješnog agresivnog tretmana leukemije vraćen je kući da umre. Kod kuće, po preporuci, počeo je da uzima čaj od maslačka i nakon par mjeseci leukemija je nestala. Imao je 72 godine kad je klinički pregledan i proglašen zdravim. George Carns, farmer sa američkog srednjeg zapada, pomoću praška od korjena maslačka izliječio je bolni rak prostate. On je objavio i instrukcije o liječenju: pola kašike praha korjena maslačka isključivo u vodi ili voćnom soku dnevno riješiće probleme sa rakom za par mjeseci.

“Uočljiva je razlika u pristupu liječenja, dok je prvi bolesnik koristio topli čaj, drugi naglašava da prašak ne bi trebalo da se koristi uz tople napitke. Ipak, obojica naglašavaju da bi bolesnici trebalo da izbjegavaju šećer, prerađenu hranu i meso”, navodi Jošt, dodajući da je sva saznja koja ima preveo sa stranih stručnih sajtova te da se nada da će nekome to biti od velike koristi i pomoći.

zelenenovine

Komentari

komentara