Zdravlje

Ukusan lijek – Jedite ih jer dobro štite protiv raka i dijabetesa

Napisao admin

Jagode su uobičajen prizor na tržnicama i vrlo su popularne, no njihova vrijednost je daleko od obične.


Jagode (foto: cure.ba)

Još uvijek se mogu kupiti svježe jagode, pa je dobro vrijeme podsjetiti se na iznimne zdravstvene prednosti ovog izvanrednog voća. Jagode su moćan zaštitnik protiv mnoštva kroničnih bolesti i ukusan način da ojačate tijelo.

Ukusno, a štiti

U prevenciji raka, kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i upalnih procesa jagode su izvrstan izbor. Studija objavljena u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry pokazuje da ekstrakt jagoda smanjuje proliferaciju raka debelog crijeva (HT29) i dojke (MCF-7). Inhibicija kancerogenih HT29 stanica iznosila je 53 posto, dok je rast MCF-7 kancerogenih stanica u prosjeku opala za 43 posto. Istraživači vjeruju da je obilje fitonutrijenata, elaginska kiselina i elagitanini prisutni u voću odgovorni za pozitivne rezultate. A organske jagode su imale više antikancerogena svojstva od konvencionalnih sorti.

Štite od kardiovaskularnih bolesti

Zbog djelovanja jakih antioksidansa u voću došlo je do reguliranja povišenog krvnog tlaka i hiperglikemije, a smanjili su se i upalni procesi u ispitanika koji su 8 tjedana jeli 50g smrznutog i sasušenog koncentrata jagoda.

Osim toga, znanstvenici sa Sveučilišta u Warwicku u Velikoj Britaniji dokazali su da jagode štite od bolesti srca, vaskularnih komplikacija i dijabetesa, rekao je voditelj istraživanja dr. Paul Thornalley.

Pozitivno djelovanje pripisuje se aktivaciji Nrf2, proteina koji povećava antioksidativnu aktivnost u tijelu.

Nadalje, jagode pomažu uravnotežiti razinu glukoze u krvi. ‘Nekoliko novih studija je otkrilo da redovito konzumiranje jagoda ima veze sa smanjenim rizikom od dijabetesa tipa 2. U tim studijama se značajne prednosti ne pojavljuju sve dok učestalost unosa ne dosegne barem dvije do tri porcije jagoda tjedno’, napisali su znanstvenici iz George Mateijan Foundation.

net.hr

Komentari

komentara