Zdravlje

Kantarion – Gospina trava: Lijek za ženske bolesti i antidepresiv

Napisao admin

Kantarion se pokazao kao izuzetno uspješan u liječenju mnogobrojnih psihičkih oboljenja, od depresije do traume, a ustanovljeno je i da ima manje neželjenih dejstava od drugih antidepresiva.


Kantarion (foto: haber.ba)

Kantarion ili gospina trava (Hypericum perforatum) veoma je cjenjena biljka zbog ljekovitosti po kojoj je poznata duže od dva milenijuma. Otac farmacije Paracelzijus veličao je moć ove biljke, ističući da njen cvijet „usred ljeta skuplja sunčeve zrake, da bi ih dao ljudima za vrijeme tmurnih mjeseci“.

Kantarion se uzima u obliku tonika, čaja, ulja ili tinkture, a u novije vrijeme može da se nađe i u obliku kapsula, koje utiču na raspoloženje i poboljšavaju emocionalnu ravnotežu. Kantarion je višegodišnja zeljasta biljka, visoka do metar i cvijeta od maja do septembra.

Raste po suhim brežuljcima, na osunčanim livadama, pustom i neobrađenom zemljištu, krčevinama i rubovima šuma. Ljekoviti dio je cvijet i listovi koji se koriste za liječenje grčeva u trbuhu i želucu, bolesti pluća, zgrušavanja krvi, bolesti bubrega, jetre, slezene i mokraćne bešike. Posebno se preporučuje za liječenje nekontrolisanog mokrenja.

U narodnoj medicini ova biljka ima posebnu vrijednost u liječenju posjekotina, opekotina, hemoroida, a odlična je i za zarastanje rana. Kožne promjene liječe se tako što se po njima maže ulje kantariona, ili se ozlijeđeno mjesto oblaže čistom gazom ili čistim platnom natopljenim kantarionom. Izuzetno je djelotvoran i za jačanje kose, kao i za oporavljanje kose oštećene farbanjem.

haber.ba

Komentari

komentara