Zdravlje

Njega nogu – Žuljevi, kako ih se riješiti?!

Napisao admin

Bliži nam se ljeto, dolaze topliji dani i napokon ćemo iz svojih ormara izvaditi laganiju, otvoreniju obuću. Međutim, imamo li ikakvih problema sa stopalima, laganijoj se obući posebno ne veselimo. Žuljevi su jedan od najčešćih problema, a nastaju uglavnom zbog natisaka, nošenja tijesne obuće ili znoja.


Noge (foto: cure.ba)

Do žuljeva dolazi kad se gornji dio kože, najčešće na stopalima ili dlanovima, odvoji od donjeg dijela. Nastaje malo ispupčenje, gotovo mjehurić koji je izrazito bolan na dodir i ne izgleda lijepo. Razlog tome je stvaranje malene rupe između ova dva sloja kože, kroz koju ulazi tekućina. Često u sebi sadrži sitne bakterije zbog čega se često javlja infekcija. Ona slabija očituje se neugodnim svrbežom, peckanjem i crvenilom.

Znamo da su žuljevi neugodni i smetaju, ali se preporučuje da ih ne dirate. To su samo iritacije kože koje će brzo nestati. Nipošto ih nemojte otkidati ili na njih stavljati obične flastere. Tako ćete im spriječiti dovod zraka, zbog čega će teže zarasti, a mogu se i proširiti. Umjesto njih, danas ćete lako nabaviti flastere namijenjene upravo žuljevima.

Ali kako se onda riješiti žuljeva na što jednostavniji i brži način? Donosimo vam par savjeta zbog kojih će vaši problemi nestati u kratkom roku. Najvažnije je da prije svakog tretiranja žuljeva, temeljito operete ruke. Zatim mjesto nastanka žulja operite, očistite, dezinficirajte i namažite kremom.

Najbolje kreme protiv žuljeva su antiseptičke i hidratantne kreme. Poznate su po svom učinkovitom djelovanju ublažavanja bolova, iritacija i raznih promjena na koži. Liječe osip, smanjuju crvenilo, a jednako su dobre i kod rješavanja žuljeva.

Formula antiseptičke kreme smiruje stanice kože, zbog čega one započinju proces samobnavljanja. Stvara se ˝novi˝ sloj kože, a bakterije u starom izumiru.

Spriječiti nastanak žuljeva gotovo je nemoguće, ali možete znatno smanjiti vjerojatnost da se dogode upravo vama. Izbjegavajte premalenu obuću i redovito perite stopala i ruke. Higijena je u ovom slučaju najvažnija.

savjetnica.com

Komentari

komentara