Zdravlje

Kako na vrijeme zaustaviti prehladu i gripu: Ovo su navike koje dokazano pomažu

Napisao H. H.

Hladniji dani donose prehladu i gripu, koju obično prate šmrcanje, kašljanje, bolovi u mišićima, povišena temperatura…

Kako biste spremni dočekali sezonu ovih neugodnosti, ljekari ističu da nije rano već sada poraditi na imunitetu, a evo i kako:

Dovoljno sna

Znamo, ponekad je ovo lakše reći nego provesti, ali istina je da kvalitetan san najbolje štiti imunitet.

Nije potpuno jasan mehanizam kako manjak sna šteti imunitetu, ali studije pokazuju da uništava funkcioniranje T- ćelija i povećava upalne citokine, a oba procesa smanjuju sposobnost borbe protiv prehlade i gripe – naglašava dr. Holly Phillips, specijalist za žensko zdravlje iz New Yorka.

Hranite se zdravim namirnicama

Voće, povrće i cjelovite žitarice prepuni su antioksidanata koji su prijeko potrebni za obnovu ćelija i zdravlje imunološkog sistema, a sve će u konačnici spriječiti prehladu, prenosi “Hayat“.

Riješite se navike čestog diranja nosa, očiju, usta

Ovo su direktni ulazi za bakterije, a kad kihnete ili zakašljete se direktno ih puštate vani. Svi znamo da se najlakše zaraziti putem prljavih ruku, stoga pazite gdje ih stavljate i ne dirajte lice prljavim rukama. Ne dirajte druge ljude ako ste vi zaraženi.

Kontrolirajte stres

To ste sigurno čuli stotinu puta, ali je toliko važno da se treba ponavljati.

Baš poput manjka sna i dugotrajan stres može iscrpiti organizam i jačati utjecaj hormona stresa na naše tijelo koji u konačnici snižava proizvodnju bijelih krvnih zrnaca potrebnih za sprečavanje infekcija – naglašava dr. Phillips.

Unosite dovoljno tečnosti

Instinktivno ćemo posegnuti za čajem kada smo bolesni, znajući da topli napitak hrani imunološki sistem, a varijacija biljaka u njemu može pomoći u borbi protiv infekcija.
Istraživači iz Bostona otkrili su da osobe koje svakodnevno piju pet do šest šoljica crnog čaja, ojačavaju baš dio imunološkog sistema koji se bori protiv infekcija.

Važno je i kako perete ruke

Ovo je najvažniji način u borbi protiv infekcija i zaraza – perite ruke. Ljekari savjetuju da ih perete 20-ak sekundi u jako toploj vodi i sapunom kako bi sve nečistoće nestale.

Povećajte unos vitamina

Oni direktno osnažuju učinak imunološkog sistema. Povećajte unos vitamina C, vitamina A, beta karotena, vitamina E and selena. Vitamin A smanjuje rizik od infekcija. Željezo pojačava imunitet kroz niz važnih enzima. Cink igra važnu ulogu u normalnom rastu i povećava proizvodnju antitijela. Sve vitamine možete pronaći u svježim namirnicama, pa pažljivo birajte obroke ili ih u organizam unesite putem dodataka prehrani.

Vakcinišite se

Vakcina protiv gripe prva je linija odbrane i smanjit će mogućnosti za razvoj bolesti i to između 70 i 90 posto – ističe dr. Phillips.

Komentari

komentara