Zdravlje

Sve blagodeti morske vode – Plivanje jača tijelo, utiče na psihu …

Napisao admin

Ako bi se biralo koji je sport najbolji za cjelokupno stanje ljudskog organizma, onda bi prvo mjesto sigurno zauzelo plivanje. Ono aktivira sve mišiće u tijelu, jača kardiovaskularni sistem, produbljuje disanje i povećava kapacitet pluća, ali utiče i na našu psihu.


Plivanje (foto: cure.ba)

Ovo su samo neke od blagodeti plivanja koje su ujedno i preporuka da se što pre počne sa ovim sportom, makar i rekreativno. Plivanje se smatra jednim od najtemeljnijih oblika vježbanja, i to za celo telo: ruke, ramena, leđa, grudni koš, zadnjicu, noge… Na ovaj način tijelo postaje izdržljivije, čime se usporava i njegovo starenje.
– Pored šetnje brzim korakom, plivanje je sport koji se najviše preporučuje. Prilikom plivanja aktiviraju se svi mišići, podstiče se i masaža cijelog tijela i mišića, ali i svih drugih organa. Ovaj sport doprinosi boljoj opštoj kondiciji organizma, utiče i na perifernu i centralnu cirkulaciju, doprinosi psihičkom opuštanju, ali utiče na pravilan razvoj i držanje – kaže dr Nevenka Dimitrijević, ljekar opšte prakse.

Plivanje je i pravi izbor za one koji žele da smršaju, jer je to sport uz koji se gubi najviše kalorija. Ilustracije radi, za samo sat vremena plivanja prsnim stilom, pored jačanja grudnih mišića, može se sagoreti i do 750 kalorija. Prema stranim studijama, žene koje plivaju pet puta nedjeljno mogu za 20 posto da smanje rizik od raka dojke.
Međutim, dobitna kombinacija za sveopšte stanje organizma, pa čak i kod onih koji imaju zdravstvene probleme, jeste kada se plivanje spoji sa morskom vodom. Osim prednosti koje plivanje ima samo po sebi, u morskoj vodi ono je još učinkovitije, a pomaže i ublažavanju nekih zdravstvenih tegoba.

– Morska voda dodatno utiče na periferne krvne sudove. Djeluje i kao masaža za tijelo, tonizira kožu, a možda jedna od najvećih dobrobiti je ta što se kupanjem u slanoj vodi udiše prirodni jod neophodan za rad štitne žljezde – kaže dr Dimitrijević.
Plivanje u morskoj vodi blagotvorno djeluje i na astmu i alergije, jer morska so ima svojstva antiseptika i antihistamina. Ona olakšava bol, smanjuje upale, opušta i podstiče oslobađanje viška tečnosti iz organizma. Zato kupanje u moru i prija osobama koje pate od reume, artritisa, bolova u leđima i mišićima. Zbog svog sastava (minerali, fluor, magnezijum, kalcijum, jod…), morska voda djeluje i na kožu i dobra je za njeno čišćenje, ali i za ublažavanje dermatitisa, psorijaze i ekcema.

Zašto je dobra morska voda

– Sadrži jod neophodan za rad štitne žljezde
– Sadrži natrijum, magnezijum, kalcijum…
– Blagotvorno deluje na astmu i alergiju
– Ublažava artritis
– Pomaže u smanjenju bolova i upala
– Lakše se podnose reuma, bolovi u leđima i mišićima
– Kupanje u morskoj vodi podstiče rad jetre, bubrega i kože, koji inače izlučuju štetne materije
–  Pomaže kod dermatitisa, psorijaze i ekcema
– Podstiče obnavljanje ćelija
– Čisti kožu i utiče na njen izgled
– Pomaže u uklanjanju celulita
– Kupanje u vodi, a naročito morskoj, oslobađa od stresa

Blagodeti plivanja

– Osnažuje mišiće cijelog tijela
– Jača kardiovaskularni sistem
– Poboljšava snabdevanje srca i pluća kiseonikom
– Povećava kapacitet pluća
– Opušta nervni sistem
– Poboljšava pokretljivost zglobova
– Troši kalorije i podstiče mršavljenje

Mršavite uz plivanje

– Za 30 minuta plivanja slobodnim stilom gubi se oko 350 kalorija
– Sat vremena prsnog plivanja sagoreva 750 kalorija
– Sat vremena plivanja leptir (delfin) stilom sagorjećete oko 800 kalorija
– Leđni stil sagorijeva oko 500 kalorija po satu

blic

Komentari

komentara