Zdravlje

Peršun za zdrav stomak

Napisao H. H.

Većina ljudi ima problem nadutosti i gasova. Neprijatni grčevi u želucu i uznemirena crijeva javljaju se uglavnom kao posljedica nedovoljnog žvakanja hrane, kada se unosi više vazduha nego što je potrebno. Takođe, na pojavu ovog problema utiču i ugljeni hidrati, kao i laktoza iz određenih namirnica poput mlijeka, kupusa i nekih vrsta žitarica.

Hrana je glavni uzročnik nadimanja, a neke se namirnice smatraju prirodnim proizvođačima gasova:

  • vrući hljeb
  • voće
  • povrće (naročito pasulj, kupus, karfiol, boranija i grašak)
  • mliječni proizvodi
  • gazirana pića

Navedene namirnice sadrže puno ugljenih hidrata koje organizam ne može u potpunosti da svari, te dolazi do pojave gasova. Vještački zaslađivač — sorbitol ima osobinu da stvara gasove.

Stomak se najčešće nadima zbog hrane koja se teško vari, ali može biti znak i da se u tijelu razvija opasna bolest, poput karcinoma. Ako često osjećate nadimanje stomaka, treba obavezno da posjetite doktora, a mnogi stručnjaci za liječenje ove tegobe preporučuju biljku koju skoro svako ima u kuhinji.

Riječ je o peršunu koji je diuretik, antiseptik i reguliše upale, a vijekovima je poznat kao vrlo ljekovita biljka u narodnoj medicini.

Peršun ima karminativna svojstva, kao i bosiljak, morač i kamilica, što ga čini moćnim prirodnim lijekom koji riješava problem nadimanja i gasova. Možete skuhati čaj od peršuna, piti vodu u kojoj je stajao ili ga stavljati u jela kako bi pomogao u regulisanju metabolizma i radu crijeva. Takođe, peršun sadrži folne kiseline, antoksidante (flavonidi), zdrava jedinjenja (miristicin i apiol) i vitamine K, C i A, pa je odličan prirodni lijek za cijeli organizam, piše “Novi“.

Komentari

komentara