Zdravlje

Kažu američki istraživači – Za srce i krvni pritisak najbolje je vježbati ovako

Napisao admin

Prevalite li istu udaljenost, žustra šetnja jednako je korisna u smanjenju rizika od bolesti srca kao i trčanje, kažu američki istraživači.


srce (foto:cure.ba)

Žustra šetnja može smanjiti rizik od visokog krvnog pritiska, povišenog holesterola i dijabetesa jednako kao i trčanje, zaključili su naučnici iz američkog Nacionalnog laboratorija Lawrence Berkeley iz Kalifornije. 

Naime, željeli su ispitati je li trčanje zaista superiorno u odnosu na hodanje ako želimo uticati na rizik od razvijanja srčanih bolesti. Uporedili su dobrobiti redovnog trčanja i hodanja kod 48.000 osoba i ustanovili da su pozitivni učinci na zdravlje podjednako zastupljeni. 

‘I hodanje i trčanje pružaju idealan test zdravstvenih dobrobiti jer uključuju iste mišićne grupe i iste aktivnosti pri različitim intenzitetima’, objasnio je Paul Williams, voditelj studije. Njegov je tim analizirao više od 33.000 trkača i 15.000 šetača. Kad se koristila jednaka ukupna energija za hodanje umjerenog intenziteta kao i trčanje žustrog tempa, rezultat je bilo podjednako smanjenje rizika od hipertenzije, povišenog holesterola, dijabetesa te koronarne bolesti srca. 

Stručnjaci su se koncentrisali na prijeđenu udaljenost, a ne na vrijeme provedeno u vježbanju. ‘Što su trkači više trčali, a šetači šetali, to su imali više zdravstvenih dobrobiti. Ako je količina potrošene energije bila jednaka u obje grupe, tada su i zdravstvene dobrobiti bile slične’, zaključio je Williams, čije je istraživanje objavljeno u časopisu Američke organizacije za srce Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology. 

Trkači su uspjeli smanjiti rizik od hipertenzije za 4,2 posto, od povišenog holesterola za 4,3 posto, šećerne bolesti za 12,1 posto te za 4,5 posto od koronarne bolesti srca. Šetači su smanjili rizik od povišenog pritiska za 7,2 posto, povišenog holesterola za sedam posto, dijabetesa za 12,3 posto te koronarne bolesti srca za 9,3 posto. 

‘Znamo da je najbolja aktivnost za srce aerobna aktivnost umjerenog intenziteta, a to uključuje hodanje – sve dok osjećate da ste topliji, teže dišete i dok vaše srce kuca brže nego inače. Nezavisno o tome radi li se o hodanju, džogiranju ili trčanju, tjelesna aktivnost pomoći će vam održati težinu pod kontrolom, smanjiti krvni pritisak i holesterol te poboljšati mentalno zdravlje’, savjetovala je Dorieann Maddock iz Britanske zadužbine za srce.

Magazin.hr

Komentari

komentara