Zdravlje

Istraživanje – Otkrili šta utiče na naše raspoloženje

Napisao admin

Neurotransmiter hipokretin značajno utiče na naše raspoloženje, pokazalo je istraživanje koje su proveli naučnici sa Univerziteta u Kaliforniji. Oni su ustanovili da se njegov nivo povećava kada smo sretni, odnoso smanjuje kada smo tužni.


raspoloženje (foto:cure.ba)

Ovo otkriće, predstavljeno u časopisu “Nature Communications”, pokazuje da bi povećanje nivoa hipokretina moglo da poboljša i raspoloženje i budnost ljudi. To bi pak moglo da postavi temelje za liječenje psihijatrijskih poremećaja poput depresije. U novoj studiji takođe su po prvi put izmjereni nivoi jednog drugog važnog peptida koji se stručno zove melanin-koncentrirajući hormon (MCH). Rezultati su pokazali da je njegovo oslobađanje najmanje tokom budnog stanja, a mnogo više tokom spavanja što znači da MCH ljude čini pospanim.  

– Nova otkrića objašnjavaju pospanost kao i depresiju koja je često s njom povezana – rekao je Jeromy Siegel, profesor psihijatrije i direktor Centra za istraživanje sna na Univerzitetu u Kaliforniji.

Depresija je bolest današnjice. Stručnjaci očekuju da će uskoro izbiti na drugo mjesto liste svih oboljenja koja postoje na svijetu. I potrošnja antidepresiva i lijekova za smirenje raste iz godine u godinu. 

Međutim, upotreba antidepresiva nikada nije utemeljena na dokazima o postojanju manjka ili viška bilo kojih neurotransmitera. Neke novije studije čak su i ukazale na to da bi se najveći dio njihove efikasnosti možda mogao pripisati placebo efektu. Analiza o antidepresivima, koje su 2008. proveli britanski naučnici pokazala je da primjena antidepresiva nove generacije ima uticaj samo kod onih bolesnika koji imaju težak oblik depresije.  

U novoj studiji naučnici su izmjerili nivoe hipokretina i MCH u mozgovima osam pacijenata koji su se liječili od epilepsije. Uz pomoć elektroda one su bilježene tokom različitih situacija i aktivnosti – od gledanja TV-a, preko društvenih i porodičnih interakcija do spavanja i buđenja. Dobrovoljci su istovremeno na svaki sat u upitnike upisivali svoje trenutno raspoloženje. 

Rezultati su pokazali da nivoi hipokretina nisu povezani sa svim vrstama uzbuđenja već sa pozitivnim osjećanjima, ljutnjom, društvenim interakcijama i stanjem budnosti. S druge strane nivoi MCH bili su najviši tokom sna, a najmanji za vrijeme društvenih interakcija. Naučnici se nadaju da bi dalji napredak u ovom istraživanju konačno mogao da rezultira stvaranjem “pilule sreće”.

vijesti.ba

Komentari

komentara