Kuća i hrana Zdravlje

OVAKVE JAGODE NIKAKO NEMOJTE DA KUPUJETE: Evo kako da razlikujete domaće od uvoznih jagoda

Napisao A. K.

Evo kako da prepoznate da li su jagode na pijacama domaće ili iz uvoza!

Maj je definitivno mjesec kad ovo voće vlada pijacama i supermarketima. Međutim, kad ih kupimo, primijećujemo da većina nema ni ukus ni miris, zbog čega nam je svima prva pomisao “odakle su uopšte stigle?!”.

Najčešće dolaze iz Španije, Grčke i Turske. Jagode iz uvoza stižu malo ranije nego one domaće, a preprodavci ih najčešće prepakuju i prodaju lažno tvrdeći da su uzgojene kod nas. Baš zato se i nameće pitanje: kako prepoznati uvozne jagode?

Da ne živite u zabludi, i domaće jagode tretirane su pesticidima kako bi se zaštitile od napasnika i što duže ostale svježe, ali ipak se od uvoznih najviše razlikuju po mirisu i ukusu. Domaće jagode imaju intenzivan, prepoznatljiv miris i slađe su i sočnije od uvoznih. Takođe, one nemaju jednak ukus na svim stranama jer ih sunčevi zraci ne obasjavaju ravnomjerno tokom rasta.

Takođe, domaće jagode možemo prepoznati i po obliku. Rijetko kad su sve iste veličine i boje. Brže propadaju jer su tretirane s mnogo manje pesticida od uvoznih, koje se, da bi do nas stigle cijele i svježe, dodatno tretiraju, prenosi “Lepa i srećna“.

Još jedna stvar koja odaje uvozne jagode je peteljka – na domaćim je uvijek blijedozelena, a takva je zato što su nedavno ubrane i pune su sitnih sjemenki.

Za jagode važi da su bolje ako kraće stoje, jer se vitamin C i antioksidansi kojima obiluju gube stajanjem. Zapamtite, najzdravija je ona jagoda koja je svježe ubrana.

Komentari

komentara