Zdravlje

DA ZNATE ZA ŠTA SU DOBRI, JELI BI IH SVAKI DAN: 5 razloga zašto jesti kisele krastavce i piti njihov sok!

Napisao H. H.

Salata od svježeg povrća prilog broj jedan, ove kisele poslastice itekako bi se trebale naći u vašem meniju. Evo i zašto

Kiseli krastavci sadrže veliku količinu vode, proteine, vrlo malo masnoće te prehrambena vlakna. Isto tako, ove kisele grickalice bogati su izvor minerala među kojima su i željezo, kalij, natrij i fosfor. Sadrže i vitamine poput vitamina C, A, B-6, B-12, riboflavin, niacin, i tiamin.

agurkai-58f503b5deb0d

Sve spomenute nutritivne vrijednosti tako ovo jednostavno pripremljeno povrće čini vrlo zdravim i korisnim za naše tijelo.

1. Snažan su antioksidans – štite tijelo od slobodnih radikala – nestabilnih kemikalija koje oštećuju stanice u našem organizmu.

2. Izvrstan su probiotik – balansiraju probavu te ubrzavaju stvaranje dobrih bakterija koje su ključan dio naše zdrave probave.

3. Čuvaju jetru – osim što poboljšavaju probavu, kiseli krastavci štite i jetru te joj pomažu da filtriraju toksine iz organizma.

kiseli

4. Sprečavaju nastanak čira na želucu
Čir je unutarnja rana na stjenki želuca, odnosno oštećenje membrane uzrokovano kiselinama. Kiseli krastavci štite želudac i sprečavaju nastajanje čireva.

5. Pomažu kod dijabetesa
Istraživanje je pokazalo kako kiseli krastavci stabiliziraju razinu hemoglobina – proteina u crvenim krvnim stanicama koje prenose kisik. Kiselost krastavaca pomaže u kontroli dijabetesa.

dollarphotoclub-70225919

Ako volite kisele krastavce, za vas imamo dobru vijest! I sok od kiselih krastavaca može biti dobar za zdravlje!

Povrće koje se uzgaja već hiljadama godina i danas je među najomiljenijom plodovima iz vrta. Za zimnicu se kiseli, a nekima je najslasniji u svježem obliku.

Krastavac sadrži visok udio vode i obilje minerala (kalij, magnezij, mangan, molibden), pa je odličan za hidrataciju i detoksikaciju; uravnotežuje krvni tlak, poboljšava probavu. Dobar je izvor koji pospješuju “otplavljivanje” štetnih tvari iz organizma. U krastavcima se nalaze i značajne količine vitamina A, vlakana, i silicijeva dioksida koji je važan za zdravlje kože

485463319-56a279ee3df78cf772767e62

Ako volite jesti krastavce ravno iz staklenke jer vam se sviđa kiseliji okus, više vas ne mora biti sram – donosimo popis dobrobiti koje sok kiselih krastavaca može učiniti za vas.

1. Štiti od dehidracije

Umjesto vode, uzmite malo soka od krastavaca! Ako ste jako žedni, žeđ će najbrže smiriti sok od krastavaca jer vam je potreban napitak koji sadrži natrij i kalij. Kako oba elementa sadrži ovaj napitak, osvježenje ćete osjetiti trenutno.

pickles
2. Smiruje grčeve u mišićima

Ako se osjećate loše nakon teškog treninga, posegnite za sokom od krastavaca. On će smiriti bolne mišiće i pomoći vam da se brzo oporavite.

3. Jeftina namirnica

Sportski napitci nisu baš jeftini… Krastavci, i njihov sok to jesu. Možete i sami napraviti kisele krastavce, uštedjeti puno, a ostati zdravi.

tk-blog-refrigerator-pickles-016
4. Pun vitamina i antioksidanata

Vjerovali ili ne, ovaj napitak ima visoke količine vitamina C i E te antioksidanata. Ova kombinacija će jačati vaš imunološki sustav i promovirati zdravlje cijelog tijela.

5. Pomaže pri dijeti

Kako je jabučni ocat poznat po tome da potiče mršavljenje, tako će i voda kiselih krastavaca učinit isto – ako ste ih pripremali s jabučnim octom.

Komentari

komentara