Zdravlje

Možda volite svoj posao – Kako da što lakše preživite nedjeljnu depresiju?

Napisao admin

Možda volite svoj posao, možda ste proveli fantastičan vikend, ali ovi prelazni sati prije povratka u kolotečinu radne nedjelje ipak će vam teško pasti…


depresija (foto:cure.ba)

Nedjelja je dan koji može da vam djeluje kao da se završilo nešto dobro, objašnjava Tamara Čanski, autorka knjige “Freeing Yourself From Anxiety”. “Kada se uzme u obzir samo nedjelja, to znači da 52 puta godišnje vaše tijelo prolazi kroz emotivni ringišpil zbog stresa i anksioznosti.” 

Nervoza koja se gomila tokom radnih dana, kulminira nedjeljom uveče i može uzrokovati nesanicu, visok pritisak i brojne druge smetnje. Evo savjeta koji će vam pomoći da ove potencijalno iscrpljujuće momente preživite na što lakši način. 

Izađite tokom radne nedjelje 

Ukoliko čekate vikend da se zabavite i opustite, povećavate pritisak i nezadovoljstvo ako nešto ne pođe po planu. Dogovorite se da izađete na piće tokom nedjelje sa prijateljima. Tako ćete imati čemu da se radujete i prije vikenda. 

Ne pretjerujte vikendom 

Jedva čekate provod i zezanje, đuskate, popijete piće, dva… pet? Ali nemojte pretjerivati! Alkohol ima svojstvo depresanta i učiniće da se osjećate tromo i neraspoloženo. Osim toga, ako se napijete u subotu, to znači glavobolja i težak mamurluk u nedjelju. Ako je šteta već načinjena, lijek je kisela voda. 

Sredite kuću 

Vjerovatno posljednje što vam pada na pamet poslije naporne nedjelje, jeste da čistite stan. Međutim, istraživanje pokazuje da je stepen stresa manji kod žena koje žive u čistom u urednom prostoru, nego kod onih koje žive u neredu. Krpu u ruke i navalite na posao. 

Preznojavanje 

“Aerobik vodi do sređivanja parasimpatičkog nervnog sistema, koji reguliše krvni pritisak i čini da se osjećamo opuštenije“, navodi Džeraldin Kupersmit, nacionalni direktor “Equinox Fitness Training Instituta”. Nedjeljno jutro rezervišite za ovo, tako ćete se izvući iz kreveta i živnuti. 

Ne pretjerujte sa hranom 

Nemojte pojesti sve što niste stigli tokom nedjelje, posebno ne slatke poslastice poput palačinki. Nutricionista Keri Gans navodi da organizam brzo vari ugljene hidrate, nivo šećera u krvi raste što izaziva pospanost. Ne želite da slobodan dan provedete samo spavajući. Alternativa je omlet sa povrćem, integralni hljeb, i sušeno voće. 

Uljepšajte radno mjesto 

Ako vam je muka pri pomisli na ponedjeljak, ponesite na posao nešto što će vas oraspoložiti. To može biti slika koju volite, neka igračkica, biljka… Studija univerziteta u Vašingtonu je otkrila da biljka na radnom stolu može da smanji stres.

S media

Komentari

komentara