Zdravlje

JEZIVI SLUČAJ U MEDICINSKOJ HISTORIJI: Djevojka osjetila nešto u oku, sedmicu dana kasnije otkrila užas, ali to je bio tek početak…

Napisao H. H.

Mlada djevojka iz američke savezne države Oregon ušla je u medicinsku historiju kada je u njenom oku otkriven parazitski crv koji dotada nikad nije zarazio čovjeka, piše portal “LiveScience.com”.

Radilo se o crvu Thelazia gulosa, koji se širio među stokom, ali u novom istraživanju objavljenom u naučnom časopisu “American Journal of Tropical Medicine and Hygiene” doktori su opisali prvi slučaj koji je pogodio čovjeka – 26-godišnju djevojku, prenosi “Jutarnji“…

Parazitski crv u oku – Jutarnji.hr

Djevojka čiji je slučaj opisan osjetila je nešto u oku u augustu 2016. godine. Sedam dana kasnije izvukla je malog crva iz oka. Otišla je nekolicini doktora, te su joj u idućih 20 dana izvadili još 14 crva. Crvi, veličine do 13 milimetara, nalazili su se u membrani koja prekriva bjeloočnicu.

“Slučajevi zaraze oka parazitskim crvima rijetki su u SAD-u, a u ovom slučaju ispostavilo se da je riječ o podvrsti Thelazie koja do sada nije opažena u ljudi”, rekao je Richard Bradbury, autor istraživanja.

Thelazia crvi znaju zaraziti mačke, pse, lisice i stoku, ali rijetko prelaze na ljude. Prenose ih muhe koje se hrane suzama.

Komentari

komentara