Zdravlje

Za dvije sedmice imala 10 operacija! A sve je počelo kao obična prehlada…

Napisao H. H.

Izgledalo je kao da se Kristin Lipinski (37), iz Arizone samo prehladila.

Sve je počelo opštom slabošću, malaksalošću, povišenom temperaturom…dok joj se ispod pazuha nije pojavio mali osip i onda je, za samo dvije sedmice, ova majka troje djece prošla deset operacija kojima je uklonjeno 30 posto njenog mekog tkiva – od ruke do butine. Kažu, da bi se pobjedila bakterija koja je počela kao mali osip ispod pazuha, piše “Srbija danas“.

Šta se ispostavilo? Da ju je napala je bakterija koja jede meso! Dobila je nekrotizirajući fasciitis, ozbiljnu bakterijsku infekciju, uslijed koje pacijentu, da bi preživio, mora da im se izvrši amputacija udova. Ipak, njen suprug Nejt se nada da će njegova supruga preživjeti i biti čak u mogućnosti da hoda, s obzirom na to da bakterija nije ušla u njene mišiće i da nije neophodna amputacija.

– Prognoza je i dalje dobra. Ona je mlada i zdrava, a tijelo joj je dobro odgovorilo na terapiju i operacije. Ipak, još nismo završili, postoji šansa da Kristin bude podvrgnuta još nekoj operaciji. Fizioterapeut kaže da će najveći problem biti opseg pokreta. Ne znamo da li će moći da podigne ruku iznad glave. A samo 18 sati prije operacije imala je jedva uočljiv osip ispod ruke – rekao je Nejt.

Nejt je uzeo slobodne dane kako bi bio sa suprugom i vodio računa o njihovoj djeci uzrasta, dvije, šest i osam godina, koja nisu vidjela majku dvije sedmice. Nakon oporavka Kristin će sasvim sigurno trebati rekonstruktivna hirurgija i transplantacija kože, a kako se to desilo, za sada nema objašnjenja.

Komentari

komentara