Zdravlje

“MAMA, GLE ŠTO ME UJELO ZA PRST!” – Mladić iz usta svog psića izvukao malu zmiju i otrčao s njom majci, 40 minuta kasnije u bolnici bio je mrtav…

Napisao H. H.

Australski muškarac (24) umro je od ugriza zmije nakon što je pokušavao zaštititi svog psa, piše “Independent”.

Nesretni mladić pokušavao je izvući zmiju iz usta psića u svojem domu u Tamworthu, sjeverozapadno od Sydneyja, piše “Jutarnji“.

Čim je došlo do ugriza odmah je prevezen u bolnicu gdje je primio protuotrov, ali je pao u komu i preminuo ubrzo nakon prijema.

– Išao je vidjeti zašto njegov kućni ljubimac laje i shvatio da u ustima drži malu istočnu smeđu zmiju koja je ‘defanzivno’ siktala. Pokušao je razdvojiti psa i zmiju koja ga je pritom ugrizla za prst – rekao je narednik Josh McKenzie za australski “ABC News”.

List “The Australian” piše da je mladić odmah sa zmijom u drugoj ruci otrčao u kuću i probudio majku kojoj je pokazao povredu i rekao: – Mama, gle što me ujelo!

Majka je skočila iz kreveta, otela mu zmiju iz ruke i strpala je u staklenku za kafu, a zatim je odjurila s njim u bolnicu, no ondje mu nije bilo spasa, umro je nakon samo 40 minuta.

Istočna smeđa zmija je druga najotrovnija zmija na svijetu, čiji je otrov toliko jak da je samo 0.05 miligrama dovoljno da ubije polovicu grupe miševa na kojem je testiran (takozvani LD50 parametar). U jednom ugrizu prosječno ubrizga između 5 i 10 miligrama otrova (iako je u jednom navratu izmjereno čak 155 miligrama kod jednog primjerka), što je više nego dovoljno da ubije između 2 i 4 odrasle osobe.

Stručnjaci kažu kako je riječ o agresivnoj i brzoj zmiji koja je odgovorna za najveći broj smrtnih ugriza zmija u Australiji. Inače, u toj državi, domu većini najotrovnijih zmija na svijetu, godišnje bude zabilježeno oko 300 zmijskih ugriza. Od 2011. godine 18 ljudi je preminulo zbog posljedica ugriza.

Komentari

komentara