Zdravlje

Sposobnost muškarca – Stres utiče na plodnost muškaraca

Napisao admin

Sposobnost muškarca da proizvede zdrave i funkcionalne sjemene ćelije mogla bi da zavisi od toga koliko je u stanju da se izbori sa stresom, ukazuje studija, obavljena u Evropskoj bolnici u Rimu.


stres (foto:cure.ba)

Italijanski tim, kojim je rukovodila Eliza Velani, je utvrdio da se u ejakulatu muškaraca kod kojih se registruje viši nivo kratkoročnog i dugoročnog stresa ili povećana anksioznost, registruje niža koncentracija i manji ukupan broj spermatozoida, izvještava Rojters. 

Oni s najvišim nivoom anksioznosti su takodje pod većim rizikom od deformisanih ili manje pokretljivih sjemenih ćelija. 

“Naši nalazi jasno ukazuju da stres i anksioznost mogu da predstavljaju značajan faktor muške plodnosti”, ističe Velanijeva. 

Studijom su bila obuhvaćena 94 muškarca, koji su po prvi put potražili pomoć na klinici za plodnost pri pomenutoj bolnici i 85 muškarca, koji nisu tražili terapiju za poboljšanje plodnosti. 

Svi ovi muškarci su dali uzorak sjemene tečnosti na analizu i popunili dva upitnika kojima se mjere trenutna i dugoročna anksioznost i stres na skali od 20 do 80 poena. 

U prosjeku su muškarci iz obje grupe na tim testovima imali rezultat od 27 do 40 poena, što se ne smatra “patološkim”. Medjutim, poredjenjem 28 ispitanika sa najnižim i 40 ispitanika sa najvišim nivooom stresa i anksioznosti, ispostavilo se da su ovi iz druge grupe pod znatno većim rizikom od smanjene koncentracije i manjeg ukupnog broja sjemenih ćelija, kao i od manje pokretljivosti spermatozoida. Kod njih je registrovan i nešto veći rizik od oštećenja DNK. 

Komentarišući rezultate italijanske studije, Tina Jensen, stručnjak Kraljevske bolnice u Kopenhagenu, ističe da je teško reći kako bi ovi oni mogli da se primjene na opštu populaciju, s obzirom da je preko polovine praćenih muškaraca bilo prijavljeno za tretman plodnosti. “Da li ste pod stresom zato što ste neplodni ili stres izaziva neplodnost?”, pita se Jensenova, dodajući i da je tretman plodnosti sam po sebi veoma stresan.

Tanjug

Komentari

komentara