Zdravlje

Osobine koje su zajedničke pušačima – Tipovi pušača i šta je presudno za ostavljanje cigareta

Napisao admin

Psiholozi su do sada uspjeli da definišu karakterne i lične osobine po kojima se pušači razlikuju od nepušača, kao i dva glavna tipa pušača i šta je presudno da bi neko sigurno ostavio cigarete.


pušenje (foto:cure.ba)

Osobine koje su zajedničke pušačima 

U jednoj opsežnoj francuskoj Internet studiji, u kojoj su ispitanici bili podijeljeni u grupe pušača, bivših pušača i nepušača, otkriveno je da pušači imaju specifičan temperament – često su zabrinuti, strahuju od neizvjesnosti, teže da izbjegnu neprijatne događaje, stidljivi su i nisu istrajni. 

Lako ih obuzme dosada i često eksperimentišu u potrazi za dodatnim uzbuđenjima. Pored toga, i karakter pušača veoma se razlikuje u odnosu na bivše pušače i nepušače – oni nisu u stanju da kontrolišu i prilagođavaju svoje ponašanje situaciji, ponašaju se neodgovorno i nedovoljno su snalažljivi. 

Na osnovu određenih osobina ličnosti, psiholozi razlikuju dva tipa pušača: stidljivi i društveni. 

Stidljivi tip pušača karakteriše povišeni neuroticizam, odnosno emotivna nestabilnost, teško savladavanje stresnih situacija, uznemirenost, razdražljivost, intenzivno doživljavanje negativnih emocija (strah, tuga, krivica), sklonost iracionalnom reagovanju i slabo kontrolisanje impulsa. 

Stidljivi tip puši jer pokušava da unutrašnju napetost i neprijatan osjećaj izbaci kroz duvanski dim. U tom smislu cigareta mu nudi osjećaj spokoja i sigurnosti. 

Društveni tip pušača karakteriše povišena ekstraverzija, koja čini osobu naglašeno aktivnom, energičnom i optimističnom. Ovakva osoba konstantno teži za uzbuđenjem i dodatnom stimulacijom, voli druženje i izuzetno je pričljiva. 

Društveni tip je sklon i drugim vidovima zavisnosti (alkoholizmu, narkomaniji), jer je u stalnoj potrazi za novim iskustvima. Ovaj profil voli promjenu, nestalnog je duha i ne može da miruje. Njegova gestikulacija je izražena, pa mu je cigareta čak sredstvo kojim okupira ruke. 

Šta najviše utiče na to da li će neko ostaviti cigarete? 

“U ostavljanju cigareta presudnu ulogu ima raspoloženje, a ne lične karakteristike i faktori okruženja. Evropski centri za odvikavanje od pušenja svojim korisnicima obavezno tokom programa zadaju i testove za mjerenje trenutnog raspoloženja. Najčešće se koristi Bekov inventar depresivnosti – BDI. 

Ustanovljeno je da kakav god bio profil ličnosti korisnika programa, on će uspjeti da ostavi cigarete ako na ovom testu ne pokazuje naglašene karakteristike depresivnog raspoloženja. Dakle, da bi neko prestao sa pušenjem neizmjerno je važno da je smiren, dobro raspoložen, da misli pozitivno i da nije pretjerano zabrinut. 

Ovaj podatak mogao bi da bude veoma koristan ne samo u sferi liječenja aktuelnih pušača, već i u sferi prevencije. On sugeriše da je spona između tijela i duha neraskidiva, i da je pozitivno stanje duha moćno oružje u borbi protiv nikotinske i drugih zavisnosti,” kaže konstruktivistički psihoterapeut Leonora Mihailović za “Život plus” na novosti.rs. 

S media

Komentari

komentara