Video Zdravlje

Slučaj koji je šokirao naciju – Dječaci oteli dvogodišnjaka, brutalno mučili i bacili pod voz (VIDEO)

Napisao admin

Britanski dječaci Jon Venejbls i Robert Tompson su 12. februara 1993. godine oteli, brutalno mučili i ubili dvogodišnjeg Džejmsa Bulgera.


Dječaci (foto: smedia)

Dvojica desetogodišnjaka otela su, premlatila i ubila dvogodišnjeg dječaka. Brutalni zločin šokirao je svijet, a advokat koji je branio djecu-ubojice kaže da je preživio pravi košmar.

Dvadeset godina nakon nezapamćenog zločina, svijet je i dalje u šoku i nevjerici da su dva 10-godišnja dječaka mogla počiniti takav zločin.

Britanski dječaci Jon Venejbls i Robert Tompson su 12. februara 1993. godine oteli, brutalno mučili i ubili dvogodišnjeg Jamesa Bulger, a zatim ga ostavili na željezničkoj pruzi da ga pregazi vlak. Oni su bili najmlađi osuđenici za ubojstvo u 20. stoljeću.

Dvije decenije nakon brutalnog zločina, advokat osuđenog Venables priča kroz kakav košmar je prošao braneći djecu-ubojice.

“Venejbls je imao anđeoski izraz lica. Kada sam ga vidio, prvo sam pomislio da je greška, da je nemoguće da je on tako nešto uradio”, priča advokat.

Dječaci su u početku negirali krivicu. Međutim, nakon mnogobrojnih pitanja, priznali su da su u tržnom centru, koristeći na momenat neopreznost majke, oteli dječaka i kasnije ga ubili. Kamere u tržnom centru zabilježile su momenat kada dječaci odvode malog Jamesa.

“Venejbls je rekao da je tog dana pošao da uradi zadatak za školu, kada je sreo Thompsona.” Pusti školu, idemo u krađu “, rekao mu je Thompson”, ispričao je advokat detalje s ispitivanja.

Mladići su osuđeni na izdržavanje kazne u kazneno-popravnom domu za maloljetne osobe. Peticiju Džejmsa obitelji da dječaci doživotno ostanu zatvoreni potpisalo je gotovo 300.000 ljudi. Međutim, Venejbls i Thompson pušteni su 2001. na slobodu s novim identitetom.

avaz / smedia

Komentari

komentara