Zdravlje

Savjeti – Šta najbolje pomaže kod zapušenog nosa?

Napisao admin

Smanjite grijanje u spavaćoj sobi, uključite ovlaživač, isperite nos rastvorom koji ste sami napravili i jedite začinjenu hranu da bi mirno spavali.


Prehlađena žena (Foto: Cure.ba)

Najčešći uzrok zapušenog nosa i otežanog disanja kroz njega tokom noći je suh vazduh u prostorijama koje se griju a koji škodi sluzokoži nosa. Jednostavno rješenje je postavljanje ovlaživača vazduha. Ako ste skloniji prirodnim rješenjima, na radijatore postavite vlažne krpe ili posudice s vodom, koje će takođe pomoći u ovlaživanju. 

Što češće treba provjetravati prostoriju u kojoj se spava, smanjite grijanje ili ga potpuno ugasite preko noći, što će doprinijeti lakšem uspavljivanju i disanju kroz nos. 

Ljuta hrana je brzinsko rješenje 

Ren, čili papričice, pikantna variva i supe začinjene biberom brzinsko su rješenje za otvaranje disajnih puteva, posebno ako ih jedete vruće. Hemijsko jedinjenje kapsaicin u ljutoj hrani podstaći će odčepljivanje, a najbolje je to primjenjivati uveče muči li vas nos upravo tokom noći. 

Može vam pomoći i luk koji treba naseckati i pomirisati, a osim suza podstaći će i curenje nosa. Sličan efekat imaće i crni kim, čije sjemenke treba izdrobiti i zamotati u gazu. Stavite blizu nozdrva i duboko udahnite, a računajte na to da će osim curenja nosa doći i do blagog peckanja koje prati oslobađanje nosnih puteva. 

Terapija parom 

Prokuhajte vodu i stavite u široku posudu, pa u nju dodajte dvije do tri kapi ulja eukaliptusa. Možete koristiti i ulje nane, kamilice ili čajnog drveta. Prekrijte glavu velikim peškirom. Zatvorite oči i nježno udišite paru. 

Ispiranje nosa 

Za pripremanje rastvora za ispiranje potrebna vam je destilovana voda, kuhinjska so, soda bikarbona i pumpica za nos ili plastična injekcija koju možete kupiti u apoteci. Pomiješajte pola kašičice soli s dvije šoljice mlake vode i prstohvatom sode bikarbone. Rastvor stavite u injekciju te s njom isperite nos iznad umivaonika. Dok to radite, dišite na usta. Koristite li pumpicu, postupak je isti, a nakon ispiranja polako izduvajte nos. 

Podizanje glave pomaže 

Ako i dalje osjećate simptome zapušenog nosa tokom noći, pokušajte da ispod glave postavite više jastuka. Ako je glava povišena u odnosu na srce manje su šanse da će se nosni putevi zapušiti, a sluz će lakše isticati. 

Šta ne smijete da radite: 

 

* Izbjegavajte šmrkanje i povlačenje sluzi nazad u nos. 

 

* Izbjegavajte alkohol i cigarete jer će oni samo pogoršati problem. 

 

* Ne forsirajte jako duvanje nosa jer će to izazvati još veće začepljenje. 

 

* Ne pritiskajte jako čelo ako imate zapušen nos jer će to samo još više stimulisati sinuse. 

 

* Ne uzimajte tablete za upalu ako nemate drugih simptoma osim curenja nosa. 

 

* Ne koristite redovno kapi za nos.

24sata.hr

Komentari

komentara