Zdravlje

Zabranili prodaju pilule – Četri djevojke umrle zbog pilula za kontracepciju

Napisao admin

Francuska agencija za hranu i lijekove otvorila je istragu oko pilula Diane-35 nakon što je otkriveno kako su najmanje četiri smrti u posljednjih 25 godina povezane s pilulama, objavili su proteklih dana francuski mediji.


Diane 35 (Foto: france24)

Francuski regulator ANSM u nedjelju je priopćio kako se Diane-35 prodaje u više od 116 zemalja svijeta te da je prošle godine oko 325 hiljada Francuskinja koristilo navedene pilule. U Agenciji su potvrdili kako su četiri žene umrle zbog tromboze koju su dobile zbog pilula Diane-35, dok se još tri smrti klasificiraju kao sumnjive i u mogućoj su vezi s pilulama, prenosi Index.hr.

Na današnjoj press konferenciji direktor Agencije za hranu i lijekove Dominique Maraninchi izjavio je da zabranjuju prodaju pilula! Liječnici imaju tri mjeseca da se pilule skroz povuku iz prodaje te da pronađu altenativu.

Pilule nisu, kako prenosi France 24, licencirane za upotrebu kao kontracepcijske pilule već kao hormonski nadomjestak za one koji imaju probleme s aknama! No, liječnici ih često prepisuju kao kontracepciju.

cure.ba

Komentari

komentara